OM wil zeven ton van vermeende hennepkwekers Zuidwolde

Drie mannen uit Rhenen en Den Bosch worden verdacht van het kweken van hennep in een loods bij Zuidwolde. Volgens het Openbaar Ministerie heeft het trio daar in twee jaar tijd ruim 692.000 euro mee verdiend. Dat bedrag moeten de mannen betalen aan de Staat, vindt het OM.

Dat bleek dinsdag bij de rechtbank in Assen, waar alleen de 58-jarige man uit Rhenen was komen opdagen. De Brabanders van (25 en 29) lieten hun advocaten het woord doen. Omdat de eigenaar van de loods waarin de hennepkwekerij werd gevonden door het Openbaar Ministerie niet was uitgenodigd voor de rechtszaak, werd de zaak uiteindelijk uitgesteld.

Anoniem briefje

De loods staat even buiten Zuidwolde, bij het huis van de eigenaar. Hij had een cateringbedrijf, waarvoor hij zelf een deel van de loods gebruikte. Het achterste gedeelte verhuurde hij vanaf maart 2015 aan de man uit Rhenen, vertelde hij bij de politie. Daar kwam in juni 2017 een anoniem briefje binnen, waarin iemand schreef dat er verdachte dingen gebeurden bij de loods.De politie ontdekte de hennepkwekerij, die bestand uit ruim duizend planten. De stroom werd illegaal afgetapt. De eigenaar van de loods verklaarde dat hij na juni 2015 niet meer in het achterste stuk van zijn loods was geweest, omdat de sloten waren vervangen. Van hennep zei de man niks te weten.

'Handtekening vervalst'

De man uit Rhenen ontkent dat hij de huurder was. ,,Waanzin. De handtekening onder het huurcontract die van mij zou zijn, is vervalst. Ik was met de eigenaar in onderhandeling om zijn huis en loods te kopen. Ik wilde er een autobedrijf beginnen, maar kreeg de financiering niet rond.” Hij zei tegen de rechters dat de Zuidwoldiger waarschijnlijk boos op hem was vanwege, omdat de koop niet doorging en daarom tegen de politie heeft verklaard dat hij de huurder was.De advocaat van de Utrechter heeft de handtekening door een deskundige laten onderzoeken en die concludeerde dat het inderdaad niet zijn handtekening is, die onder het huurcontract uit 2015 staat. De mannen uit Den Bosch hebben bij de politie ook ontkend dat zij betrokken waren bij de illegale kwekerij, ondanks dat van één van hen DNA op handschoenen en een pakje drinken in de loods is gevonden.

Schadevergoeding loodseigenaar

De eigenaar van de loods en het huis uit Zuidwolde eist 28.000 euro schadevergoeding van de man uit Rhenen. Hij heeft naar eigen zeggen veel kosten moeten betalen om de loods in de oude staat te herstellen. Doordat hij niet was uitgenodigd voor de rechtszaak, kon hij geen toelichting geven over de schade en die kans moet hij wel krijgen, vindt de rechtbank. Daarom is de zaak uitgesteld.De rechtbank bepaalde ook dat hij opnieuw verhoord moet worden om meer te vertellen over het huurcontract nu de man uit Rhenen zegt dat zijn handtekening daarop is vervalst. Wanneer de zaak verder gaat, is nog niet bekend.