'Muzikaal staat het als een huis'

Meppel - Sinds korte tijd staat er voor het Meppeler popkoor The Midges een nieuwe dirigent. Zijn naam is Marco Warta en koor en dirigent zijn, ook al is de samenwerking nog pril, zeer tevreden met elkaar.

Marco komt uit Zuidoost-Drenthe en is een allroundmuzikant. Hij studeerde af aan het Conservatorium en ging werken als docent aan de muziekschool in Hoogeveen en gaf Algemene Muzikale Vorming op een paar basisscholen.

Hoewel hij blij was met de banen gaf het hem niet genoeg voldoening als het gaat om het kwijt kunnen van het creatieve muzikale ei. Marco: „Er kwam een vertegenwoordiger van een koor bij mij aan de deur met de vraag of ik in staat was het koor op gang te helpen. Dat vond ik wel een leuke nieuwe uitdaging en ben hem aangegaan. En dat beviel uitstekend. Het sociale gebeuren binnen een koor sprak mij erg aan. Je hebt te maken met een groep mensen die allemaal hetzelfde doel nastreven. Het gebeurt in de vrije tijd van de koorleden, dus iedereen is meestal vol goede zin. En zo duurde het niet lang of ik gaf leiding aan vijf koren. Het leek een soort lotsbestemming.”

Veel elan

Jaap van Leeuwen is de voorzitter van The Midges. Jaap: „We zongen al drie jaar onder leiding van dirigente Jelena Vesković, maar we waren aan het uitkijken naar een nieuwe muzikaal leider. We hoefden er niet veel voor te doen, want op een bepaald moment kregen we een briefje van ene heer Warta dat hij het koor had zien optreden en dat hij het graag onder zijn hoede zou willen nemen. Ik heb hem gebeld en we waren er al snel uit. We hebben een proefdirectie afgesproken en het koor en pianiste Irene de Weerd waren meteen enthousiast. Marco bleek een man met veel elan en enthousiasme en een brede muzikale kennis.”

 

Initiatief

Marco: „Ik had inderdaad The Midges gezien en ik had nog geen popkoor, dus heb ik het initiatief genomen. Wat me opviel was dat de verhouding tussen de vrouwen en mannen in het koor erg goed was. Daar mankeert het in het land van de popkoren nog wel eens aan. En muzikaal stond het als een huis. Wat me daarnaast ook aanspreekt is de repetitieruimte in de Scala in Meppel. Die zorgt mede voor een professionele uitstraling. Samenvattend vind ik The Midges een mooi enthousiast democratisch geheel waar ik mijn energie graag in wil steken.”

Stevige ambitie

Jaap: „We hebben met elkaar een stevige ambitie uitgesproken. We willen volgens jaar nationaal kampioen worden. Dat is te bereiken via verschillende voorronden van et Nationaal Koren Festival. Dat klinkt hoog gegrepen, maar ambitieuze doelen zorgen voor maximale inzet en motivatie om ze te bereiken. Daarnaast willen we, net als andere jaren, vier optredens per jaar organiseren. In elk geval kunnen we stellen dat we met de toetreding van Marco weer vol goede moed zitten om de schouders en nog meer dan anders flink onder te zetten. De repetities zijn nog altijd op maandagavond in de Scala. En mochten er lezers zijn die zich graag bij onze ambitie aan willen sluiten, dan zijn ze van harte welkom om het eens te proberen.”