Leerlingen groep 8 De Zaaier houden actie voor kankerbestrijding

Nieuwleusen De 30 leerlingen van groep 8 van basisschool De Zaaier houden op woensdag 11 december een actie om geld in te zamelen voor KWF kankerbestrijding. De aanleiding is hun juf is ziek: borstkanker.

De impact van deze mededeling van hun juf Annemarie was voor de 30 leerlingen heel groot. Larissa Groen (10), Fabian Balint (11) en Nienke Tibben (11) weten zich het moment nog heel goed te herinneren. „De kinderen wisten direct wat dat betekent en sommigen moesten huilen”, aldus het drietal.

Fabian vertelt dat hij niet precies wist wat het inhield maar wel dat het heel erg was. In een gesprek aan ‘de keukentafel’ in de hal van de school vertellen de kinderen over hun eigen ervaringen. Deze varieren van „mijn opa heeft huid kanker gehad” tot „bij een moeder van een leerling bleek dat de ziekte uiteindelijk gelukkig niet aanwezig was”.

„Op het moment dat de juf het bekend heeft gemaakt was ik met een actie voor Kika bezig”, aldus Larissa. Ik ben altijd met goede doelen bezig. Ze voegt er aan toe dat ze vanaf het moment dat ze kon praten al zei dat ze arts wilde worden. Nu is dat oncoloog.

Op de vraag of Fabian en Nienke ook een beroep in de geneeskunde willen, stelt Fabian: „ik wil bij de marine.” Nienke wil bij de politie.

De actie van Larissa was bij de andere leerlingen bekend en de groep besloot om samen een actie op school te gaan houden voor de KWF kankerbestrijding. Hun motto was duidelijk: „We willen iets voor een ander doen”.

Voor de leerlingen is het echter de tweede keer dat ze als groep met de ziekte worden geconfronteerd. In groep 5 werd juf Dianne ziek, aldus de leerlingen, maar zij werkt hier al weer.

De kinderen houden goed contact met hun zieke juf. Nienke vertelt: „In groepjes hebben we een brief gemaakt en deze per e-mail verstuurd. De juf antwoordde dat ze misschien wel haar haar gaat verliezen nu ze chemokuren krijgt en ze vroeg ons om advies.” De kinderen hebben verschillende tips gegeven van hoed op tot pruik.

De kinderen van de groep zijn met veel energie en enthousiasme aan het werk gegaan om verschillende activiteiten te bedenken. „Ons streefbedrag was 1.000 euro maar is inmiddels bijgesteld. Op onze site staat al 400 euro en we hebben al voor 200 euro met de pepernotenactie opgehaald.” Het drietal stelt nu 1.500 euro als doel.

Fabian: „Ik heb al verschillende dingen voor de speelgoedmarkt ingezameld. Verder is er een beauty-hoek waar kinderen de nagels kunnen laten versieren en vlechten kunnen laten aanbrengen. Er is bingo met mooie prijsjes, taartjes en cupcakes, een flessenactie en een enveloppe-lijn met altijd prij en eten en drinken.

Met een stempelkaart kunnen de bezoekers van de markt aan verschillenden onderdelen mee doen. De leerlingen hebben ook geregeld dat twee weken lang de flessenbonnen bij AH De Groot naar hun goede doel gaan en ook de kerstcollecte van de school is bedoeld voor hun actie.

Tot slot voegt het drietal er aan toe: „Alles is heel goedkoop want we willen dat iedereen mee kan doen en iedereen in welkom.”


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!