Voorzet
Door Flip Vellinga

Een week van uitersten

Het was een week van uitersten. Een week waarin alle sportprestaties ondersneeuwden bij het besef dat het zomaar afgelopen kan zijn. Een week die heeft geleid tot bezinning. Succes is mooi, maar waar het echt om draait in het leven is niet te koop: liefde, geluk en vooral gezondheid.

Een week geleden, voor aanvang van het juryberaad in de aanloop naar het 34e Sportgala in Meppel, sprak ik een stralende Jan Roelof Kruithof. Hij heeft een vervelende periode achter de rug na het overlijden van zijn vrouw, maar de voormalig schaatscoryfee uit Havelte vertelde vol trots dat er een nieuwe liefde in zijn leven is gekomen. Bovendien maakt hij zich op, ondanks fysieke ongemakken, voor een terugkeer op het ijs. Hij is nu 83 en zit nog boordevol plannen.

Blues

Twee dagen later was er in het voormalig gemeentehuis van Dedemsvaart een toevallige ontmoeting met Hans Heering, oud-medewerker van deze krant. We woonden een concert bij van Ralph de Jongh, een van Nederlands beste bluesartiesten, en onwillekeurig waren mijn gedachten die avond bij Bert Reinders en Bert Jansen. Zij hebben de blues in Meppel een gezicht gegeven, maar zijn dit jaar op veel te jonge leeftijd uit het leven weggerukt. Heering vertelde dat hij inmiddels tien jaar van zijn vrijheid geniet. Hij is 71 en topfit, fietst veel en probeert met enige regelmaat bluesconcerten bij te wonen.

Bekende verschijning

Een week van uitersten. Eerst was er maandagavond dat trieste bericht van het overlijden van oud-voetbaltrainer Pedro Balster en amper een paar uur later werd bekend dat ook ondernemer Marcel Wortelboer de strijd tegen kanker had verloren. Wat verschrikkelijk voor onze oud-collega Daniëlle en hun dochtertje Benthe. Zij verliezen een toegewijde echtgenoot en een fantastische vader. Marcel was in Meppel een bekende verschijning. Hij voetbalde bij MSC en FC Meppel en was - in de gloriejaren van de club - een fanatiek supporter van Red Giants. Een leuke, spontane vent die volop van het leven genoot. Wat was hij trots op zijn gezinnetje.

Het geluk werd dit jaar wreed verstoord toen duidelijk werd dat hij die vreselijke ziekte had. Hij heeft gevochten als een leeuw, maar deze strijd was niet te winnen. Marcel Wortelboer is slechts 47 jaar geworden.

Noodlot

Hoe dun is het koord dat het verschil maakt tussen vette pech of dikke mazzel? Ook Pedro Balster, die ik bij FC Meppel leerde kennen als een gedreven trainer met veel aandacht voor de ontwikkeling van het individu, werd getroffen door het noodlot. Zijn gezondheid liet hem de laatste jaren steeds meer in de steek, waardoor hij een teruggetrokken bestaan leidde. Hij verbleef in verpleeg- en revalidatiecentra, en de pijn moet voor zijn dierbaren bijna voelbaar zijn geweest. Nu is het voorbij, een verder lijden is hem bespaard gebleven. Pedro Balster overleed op 56-jarige leeftijd.

Nadenken

Een week van uitersten. Een week die tot nadenken stemt. Komend weekend maken we ons weer druk over een afgekeurde treffer of een onterecht gegeven strafschop. Dat is goed, we moeten verder, maar een toch al niet vrolijk jaar is de afgelopen dagen nog wat grijzer gekleurd.