Populariteit crematie blijft maar stijgen

Aangeboden door: uitvaartverzekeringexpert.nl

In de afgelopen jaren is de populariteit van cremeren flink gestegen in Nederland. Vroeger prefereerden de meeste mensen in ons land nog een begrafenis, maar dit is inmiddels zeker niet meer het geval. Sterker nog, inmiddels kiest maar liefst 2 op de 3 Nederlanders voor een crematie. Deze trend is al sinds 2003 zichtbaar en de verwachting is dat het aantal crematies nog door zal blijven stijgen.

Waarom een crematie nu populairder is, is lastig vast te stellen. Het kan onder meer te maken hebben met dat mensen de controle willen behouden over hun lichaam na het overlijden, wat bij het cremeren beter is te doen dan bij het begraven. Bovendien wordt cremeren tegenwoordig niet meer als iets engs gezien, wat voorheen wel zo was. Daarnaast wordt het veel meer geaccepteerd, een crematie wordt hedendaags als normaal gezien. 

Natuurlijk is een groot voordeel van een crematie ten opzichte van een begrafenis dat de nabestaanden iets tastbaars overhouden van de overledene. Het as dat uit het cremeren voortkomt kan verwerkt worden in een urn, maar ook in een sieraad of een tatoeage. De nabestaanden kunnen er natuurlijk ook voor kiezen om de as te verstrooien, wat juist weer een prachtige herinnering zal worden. Toch kiest men ook veel voor een crematie aangezien het een stuk goedkoper is dan een begrafenis. De kosten vallen namelijk veel lager uit bij een crematie dan bij een begrafenis. Bovendien zullen de nabestaanden geen terugkerende kosten hebben zoals de onderhoud en de huur van het graf. 

De kosten van een crematie mogen dan wel vele malen lager liggen dan bij een begrafenis, alsnog is het zeker aan te raden om een uitvaartverzekering af te sluiten. Eigenlijk zou je voordat je zo een verzekering afsluit al een keuze moeten hebben gemaakt tussen een crematie of een begrafenis, dit is wel zo makkelijk. Als je dit weet dan kun je eenvoudiger bepalen waarvan je wilt dat je gedekt wordt. Een crematie is dus goedkoper dan een begrafenis, dus daardoor hoef je voor minder gedekt te worden en zul je minder per maand hoeven te betalen voor de uitvaartverzekering.