De Taalmannetjes
Door De Taalmannetjes

En dan moet het heerlijk avondje nog komen...

De Taalmannetjes blijven zich verwonderen over het eeuwenoude fenomeen Sinterklaas en wat dit heden ten dage nog steeds losmaakt. Niet alleen die grijsaard zelf is naar ons gevoel ‘over datum’, maar ook het taaltje eromheen.

Toegegeven: met enige binnenpret aanschouwen we nog steeds de jaarlijkse intocht van de stoomboot, waarbij een doorsnee burgemeester superlatieven tekortkomt om de goedheilig man en zijn onderhand bontgekleurde gevolg welkom te heten, wanneer deze lieden eenmaal voet aan wal hebben gezet. En dan moet het heerlijk avondje nog komen...

Met z’n schimmel.

Makkers, staakt uw wild geraas. We gaan hier niet zwartepieten, het is bovenal een kinderfeest. Toch vragen wij ons oprecht af of de jeugd van tegenwoordig nog wel weet wat een roe of gard is. Sinds lijfstraffen niet meer zijn toegestaan in ons nuchtere kikkerlandje, zouden we het wel prettig vinden wanneer sommige sinterklaasliedjes een 2.0-versie zouden krijgen. Iets met meldingsplicht, een taakstraf of Bureau Halt erin verwerken?

En wie weet nog wat een kapoentje is? Nee, dit heeft echt niets met een ‘gecastreerde haan’, een ‘gelubd manspersoon’ of een ‘schurk’ te maken, ofschoon dat wel degelijk betekenissen van het woord kapoentje zijn. 

De Taalmannetjes houden het er gewoon op dat er niet zo veel woorden rijmen op schoentje, dat immers in de tweede regel van het welbekende liedje ‘Sinterklaas kapoentje’ voorkomt. En dus zitten we er nu nog steeds mee opgescheept.

In een ander sinterklaasliedje wordt de sint gesommeerd ‘zijn beste tabberd’ aan te trekken. Gek genoeg is dat de benaming van een protestants kledingstuk. En dat terwijl die man met die mijter (huh?) jaarlijks - met al zijn pieten - toch echt he-le-maal uit het katholieke Spanje komt om de Nederlandse kinderen met lekkernijen en cadeaus nóg méér te verwennen. 

Want zó slecht hebben ze het hier natuurlijk niet, anno 2019, met al hun chipszakken, Tony’s Chocolonely-repen, mobieltjes en spelcomputers.

Trippel trappel trippel trap... tot slot het rare woord suikergoed. En dat terwijl iedereen onderhand wel weet dat te veel suiker beslist niet goed voor ons is. Speculaas, fondant, taaitaai, pepernoten, marsepein, borstplaat, kruidnoten, schuimpjes, kikkers en muizen: het kan niet op.

Daarom sluiten we deze column af met kapitale chocoladeletters: MAG HET IETSJE MINDER OUDERWETS?

Contact? detaalmannetjes@ndcmediagroep.nl