WOII in 50 Drentse foto’s (ook bijeenkomst in Meppel)

Meppel - In het kader van 75 jaar Vrijheid worden in april 2020 in het gebouw van de Tweede Kamer honderd foto’s tentoongesteld uit de jaren 40-45.

Dit zijn foto’s die zijn uitgekozen uit inzendingen uit alle provincies. De provincies wordt gevraagd om ieder 50 foto’s in te zenden voor de uiteindelijke keuze.

,,Wij roepen mensen op om op zolders, in oude fotoalbums, in schoenendozen te zoeken naar foto’s uit de oorlog. Dat mag over van alles gaan”, legt coördinator van het project in Drenthe, Michiel Gerding uit. ,,Over het leven van alledag, de aanwezigheid van de bezetter, de illegaliteit, de onderduik, de vervolging, de militaire strijd, de bevrijding, noem maar op. De foto’s worden gescand en desgewenst teruggegeven aan de eigenaar. Behalve foto’s zijn wij ook zeer benieuwd naar de verhalen bij de foto’s.”

Op 10 december van 19.00 tot 22.00 uur is er een bijeenkomst bij Oud Meppel aan de Sluisgracht 21.

Het project wordt uitgevoerd namens het Platform WO2 en staat onder leiding van het NIOD, Instituut voor Oorlogs-, Holocaust en Genocidestudies. De coördinatie is in handen van voormalig provinciaal historicus Michiel Gerding. Een aantal foto’s zal in de maanden april en mei 2020 op diverse plaatsen in de provincie worden tentoongesteld.