In hoger beroep drie jaar cel en tbs voor drogeren en verkrachten jonge mannen op camping

Leeuwarden - Voor het drogeren en daarna verkrachten van twee jonge mannen op een camping bij Meppel is een 47-jarige man uit Lelystad in hoger beroep tot drie jaar cel en tbs met dwangverpleging veroordeeld. 

De man werd in april door de rechtbank in Leeuwarden tot dezelfde straf veroordeeld. Hij ging hiertegen in hoger beroep. Het hof schaarde zich echter achter het vonnis van de rechtbank.

Een van de slachtoffers werd in de periode van begin 2014 tot eind 2016 meermalen door de Lelystedeling gedrogeerd en verkracht in Lelystad en bij Meppel. Dit begon toen het slachtoffer zestien jaar oud was.

Gedrogeerd en verkracht

Het tweede slachtoffer werd in augustus 2018 op een camping bij Meppel gedrogeerd en verkracht. Hij ontwaakte eerder dan zijn belager had verwacht. Het slachtoffer wilde naar het toilet en sloeg alarm.

Het hof vond dat er voldoende bewijs was voor twee keer mishandeling en twee keer verkrachting. De mishandeling hield in dat de man zijn slachtoffers ziek maakte door GHB in hun drankje te doen.

Dit gebeurde zonder hun medeweten, waardoor zij onwel werden en weerloos. Ze werden vervolgens vastgebonden en verkracht. Het eerste slachtoffer deed pas aangifte toen hij hoorde dat het tweede slachtoffer naar de politie was gestapt.

Ziekelijke stoornis

De man uit Lelystad kampt met een ziekelijke stoornis in de vorm van parafilie (seksuele sadisme) en een persoonlijkheidsstoornis. Hij is zwakbegaafd. Er is sprake van verminderde toerekeningsvatbaarheid.

Het hof hield er rekening mee dat seksuele fantasieën gaandeweg extremer werden en hij die ook uitvoerde. Dit bleek uit onder meer uit de vele WhatsApp gesprekken die zijn gevonden.

De gedragsdeskundigen adviseerden de lichtere maatregel: tbs met voorwaarden. De hogere rechters vonden tbs met dwangverpleging noodzakelijk, omdat de man zonder een gedwongen behandeling een gevaar is voor de samenleving en de kans op herhaling dan zeer groot blijft.

De man moet zijn slachtoffers in totaal bijna 16.000 euro betalen.