Meppeler drugscrimineel spant zaak aan tegen de Staat

Meppel - De veroordeelde Meppeler drugscrimineel Ivo J. spant een rechtszaak aan tegen de Staat. Hij wil af van de tien maanden celstraf die hij nog moet uitzitten voor betrokkenheid bij een criminele bende uit Meppel.

De 30-jarige Meppeler claimt dat hem een lagere celstraf is beloofd in ruil voor zijn uiterst belastende verklaringen over de criminele bende. Ook stelt hij dat het Openbaar Ministerie hem voor de strafzaak heeft toegezegd dat hij, als hij zou worden veroordeeld, niet meer de cel in zou hoeven als hij die verklaringen zou afleggen. Bij de politie heeft hij bijna veertig verklaringen afgelegd.

Drie jaar gevangenisstraf

Ivo J. is uiteindelijk veroordeeld voor drie jaar gevangenisstraf voor onder meer grootschalige handel in cocaïne en speed in Nederland, Duitsland en Zweden en het bezit van zware wapens. Hij was de rechterhand van bendeleider Saied H., die acht jaar gevangenisstraf kreeg. Ook moet Ivo J. 300.000 euro terugbetalen aan het Openbaar Ministerie.

Volgens de rechter zou voor Ivo J. normaal gesproken zes jaar gevangenisstraf passend zijn geweest, maar is vanwege zijn verklaringen de straf lager uitgevallen.

Volgens het Openbaar Ministerie waren er geen afspraken en was er ook geen deal met Ivo J.

De rechtszaak tegen de Staat dient volgende week vrijdag.

Lees in Dagblad van het Noorden een uitgebreider verhaal met Ivo J.