Meppel heeft sterkste mkb van Drenthe; Staphorst is erg goed in materiële goederen

Meppel - Het midden- en kleinbedrijf in de gemeente Meppel is het sterkste van Drenthe. Dat blijkt uit onderzoek van Bureau Louter.

Dat heeft dit jaar voor het eerst een ranglijst opgemaakt aan de hand van de sterkste mkb-gemeenten. De gemeente Meppel staat daarin op de 115de plaats en is daarmee de hoogst genoteerde gemeente van Drenthe.

De prestaties zijn afgemeten aan het aantal arbeidsplaatsen in het mkb, de toegevoegde waarde (de omzet min de inkoop van goederen en diensten) in het mkb en het aantal zelfstandigen, steeds met een onderscheid naar economische sectoren. Om een goed beeld te krijgen zijn deze cijfers gecorrigeerd naar de omvang van de gemeente.

Bureau Louter heeft voor elke gemeente een rapportcijfer opgesteld, waarbij een 6,5 als gemiddelde wordt gehanteerd. Meppel scoort een 6,9. De gemeente Westerveld volgt met een 6,7. Andere gemeenten in Drenthe die nog minimaal een gemiddelde scoren zijn Coevorden (6,6) en Hoogeveen (6,5).

Staphorst in top tien

In de regio scoort het mkb van Meppel niet het hoogst. Staphorst krijgt een 7,0 en staat daarmee op de 99ste plaats. Steenwijkerland krijgt een 6,7.

De mkb in de gemeente Staphorst scoort vooral erg goed in de categorie ‘materiaalgeoriënteerde activiteiten’. Daarin staat de gemeente in de landelijke top tien, op de 7de plaats met een score van 8,87.

Materiaalgeoriënteerde activiteiten houden zich bezig met de productie en distributie van materiële goederen. Het gaat om landbouw, industrie, bouwnijverheid, groothandel en transport.

Son en Breugel het best

Het mkb in de gemeente Son en Breugel in Noord-Brabant presteert het beste van Nederland. De gemeente Simpelveld in Limburg het slechtst.

Uit eerder onderzoek van Bureau Louter bleek ook al dat Son en Breugel de hoogste economische prestatie heeft van Nederland. Daarin kwam ook al naar voren dat Meppel de hoogste economische prestatie van Drenthe had.