Bibliotheek Staphorst is nummer 1 van Nederland

Staphorst - De bibliotheek in Staphorst is de koploper van Nederland. Maar liefst 36,6 procent van de bevolking leent daar zijn boeken.

Dat zegt althans wethouder Alwin Mussche van Staphorst. Hij deelt op Twitter een grafiek waarin Staphorst met 36,6 procent de lijst aanvoert. Enschede staat met 35,9 procent op 2, Nijkerk heeft het brons met 34,6 procent.

Dat de bibliotheek in Staphorst het goed doet, is wel bekend, maar dat de voorziening op de eerste plek staat, is nieuw. De bieb Staphorst zit aan het Venneland. In de combischool in Rouveen zit een dependance, net als in de Iekmulder in IJhorst.

Verhuizing

Een deel van de bibliotheek van Rouveen verhuist per 1 januari naar de Seringenhof, in het gebouw van Kinderopvang Mathil. Sinds 2013 is de Bibliotheek Rouveen ondergebracht in de gemeenschappelijke ruimte en een wissellokaal van het MCR aan de Korte Kerkweg. Bij de beide basisscholen die in hetzelfde pand gevestigd zijn - De Levensboom en De Triangel - neemt het aantal leerlingen steeds meer toe. Zoals zij zelf zeggen: „We komen in ons gebouw steeds strakker in ons jasje te zitten. De wissellokalen zijn niet meer in te zetten voor multifunctioneel gebruik.”

De bibliotheek kan daardoor niet langer beschikken over het lokaal met daarin de collectie voor volwassenen. In het gebouw van Kinderopvang Mathil, grenzend aan het MCR, is vervangende ruimte gevonden. Per 1 januari kunnen volwassenen, peuters en kleuters en de jeugd vanaf 12 jaar en ouder, daar terecht.

Samenwerken

De beide scholen en de bibliotheek gaan (nog) nauwer met elkaar samenwerken; de collectie gericht op de 4 – 12-jarigen blijft daarom in het MCR.

De leden van de bibliotheek kunnen de hele dag binnenlopen en boeken lenen of lezen aan de leestafel. Er kunnen taallessen gegeven worden.

Het gebouw van Mathil wordt zo als het ware de huiskamer van Rouveen. Dat is ook de bedoeling.