Ronald Giphart signeert in Meppel: ‘Een verborgen parel’

Meppel - „Sommige mensen komen speciaal voor mij hiernaartoe en anderen weten helemaal niet wie ik ben”, lacht Ronald Giphart. De Nederlandse schrijver signeerde zaterdag in de Bruna te Meppel zijn nieuwe boek Alle tijd.

Giphart zit achter een tafel naast de kassa met een stapel boeken aan zijn zijde. Zijn signeersessie loopt ten einde en de meeste van zijn fans hebben al een handtekening weten te bemachtigen. Toch komt er nog een man naar de tafel toe lopen. Giphart vraagt enthousiast voor wie hij het boek mag signeren en knoopt een gesprek aan terwijl hij zijn pen over het papier laat glijden. De man blijkt ook schrijver te zijn, waarop Giphart meteen een e-mailadres aanbiedt. „Mijn uitgever is altijd op zoek naar nieuw talent en die kans geef ik anderen graag”, glimlacht hij terwijl een kassière het boek inpakt.

Fans

Tijdens zijn uurtje signeren is de schrijver niet bestormd door een horde fans. „De rij viel inderdaad wel mee”, geeft Giphart toe. „Maar dat maakt mij niks uit hoor, ik vind het gewoon leuk om te doen, ongeacht hoeveel mensen er langskomen. Ik heb ook wel eens gehad dat mensen mij zien als een van de medewerkers. Daar moet ik dan alleen maar om lachen.”

De medewerkers van de Bruna zijn ook tevreden met de signeersessie. „Het is altijd leuk om schrijvers te mogen ontvangen. Dat heeft iets extra’s”, vertelt Els Kiekens, bedrijfsleider. „Het was vooral leuk dat mensen die Giphart al vaker hebben ontmoet, nu speciaal hiernaartoe zijn gekomen voor zijn nieuwe boek.”

Giphart: „Ik ben al eerder in Meppel geweest. Ik heb onder andere in Ogterop opgetreden met een aantal collegaschrijvers. Het is een hele leuke stad met mooie gebouwen en aardige mensen. Een verborgen parel, als je het mij vraagt.”

Alle Tijd

Zijn nieuwe boek genaamd Alle tijd gaat over 6 vrienden die een bierbrouwerij zijn gestart en deze 25 jaar later willen verkopen. Tijdens een laatste weekendje weg halen de personages oude herinneringen op in een blokhut in Duitsland. „Ik wilde een boek schrijven over alleen maar vriendschap”, legt Giphart uit. „De vrienden die je hebt, gaan vaak je hele leven mee. De goede tijden, maar vooral ook de slechte tijden geven de band van zo’n vriendschap weer. Dat wilde ik in dit boek weergeven.” De schrijver heeft lang aan dit boek gewerkt. „Naast de 6 individuele personages heb ik ook nog delen in de wij-vorm geschreven. Dat was best wel moeilijk en vergde daarom wat meer tijd.”

Giphart maakt momenteel een tour door heel Nederland en signeert bij de boekhandels die zich hebben opgegeven. „Aan het eind van elke sessie mag ik bij de boekhandel als cadeau een boek uitzoeken. Zo kan ik mijn eigen boekenkast ook weer wat aanvullen”, grinnikt hij.

Ronald Giphart

Ronald Edgar Giphart komt uit Dordrecht en is een Nederlandse schrijver. Hij werd onder andere bekend door zijn boeken Ik hou van jou en Phileine zegt sorry. Giphart studeerde Nederlands, maar heeft deze opleiding niet afgemaakt. Hij schrijft boeken, publiceert in uiteenlopende tijdschriften en treedt ook op in het theater. De schrijver maakt columns voor de Volkskrant en zit in de jury van de Grote Jongerenliteratuur Prijs. Voor de roman Ik ook van jou heeft hij in 1993 de Gouden Ezelsoor gewonnen.