Staphorster brandweermannen krijgen lintje

Staphorst - Koning Willem-Alexander heeft Jan Dunnik, Jan Hofstede en Arend Huisman benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Dit jaar namen ze afscheid van het brandweerkorps van Staphorst.

De versierselen behorende bij de onderscheiding werden vrijdagavond tijdens de jaarlijkse korpsavond van de post Staphorst op vrijdag 6 december door burgemeester Theo Segers uitgereikt.

Afscheid

De heren Dunnik en Hofstede namen per 1 september afscheid als vrijwilliger bij de Brandweer IJsselland, post Staphorst. Jan Dunnik maakte dertig jaar deel uit van het korps. Naast het vervullen van de repressieve taken heeft hij gedurende een periode van tien jaar de functie van duiker, tevens duikploegleider Staphorst uitgeoefend.

Jan Hofstede was 28 jaar brandweervrijwilliger. Hij maakte jarenlang deel uit van de werkgroep Materieelbeheer. Naast de repressieve taken vervulde hij ook de functies van brandweerchauffeur en voertuigbedienaar tankautospuit.

Arend Huisman verliet het brandweerkorps per 1 oktober. Hij heeft zich maar liefst veertig jaar ingezet als brandweervrijwilliger. Meer dan dertig jaar vervulde hij de functie van bevelvoerder. Ook was hij meer dan 25 jaar oefenleider binnen de ploeg. Tevens was hij meer dan tien jaar actief bij de duikploeg van Staphorst.

Specialist

Het brandweerkorps van Staphorst bestaat uit vrijwilligers en heeft een naam hoog te houden. Het korps is specialist in het bestrijden van branden in rieten daken. Dat komt door de vele rietgedekte monumenten.

De brandweer rukte vrijdagmiddag nog uit met groot materieel voor een brand in een riet gedekte boerderij aan de Gemeenteweg in Staphorst. Door de grootschalige inzet en tijdig ingrijpen kon de beginnende brand snel geblust worden. In eerste instantie leek het om een schoorsteenbrand te gaan. Deze bleek echter koud. De vuurhaard moest dus in het dak zelf gezocht worden. Daarop besloot de brandweer een deel van het riet te verwijderen.

Niet zelden weet het Staphorster korps de woning te redden en dat komt doordat de brandweermannen en – vrouwen precies weten wat ze moeten doen. Met een speciaal apparaat gaan ze in het riet om de vuurhaard te bestrijden. Water op het dak spuiten heeft namelijk geen zin. Het dak is bedoeld om het water af te voeren. Het is zaak er heel snel bij te zijn. Door pyrolyse komen er brandbare gassen vrij als riet heet wordt. Snelheid is cruciaal. Daarom moeten brandweervrijwilligers in hun eigen dorp werken.

90 Procent

De brandweer in Staphorst maakt vanaf 2014 onderdeel uit van de Veiligheidsregio IJsselland. Daarvoor was de gemeente verantwoordelijk.

In de regio IJsselland zijn zo’n 950 brandweermannen en –vrouwen actief. Een klein deel is beroeps, de overige 800 mensen zijn in dienst als vrijwilliger. In 90 procent van de gevallen rukken zij als eerste uit.