Honderdste Opraekelen van Historische Vereniging Gemeente Diever is uit

Diever - De leden van de Historische Vereniging Gemeente Diever hebben de 100ste uitgave ‘Opraekelen’ in de brievenbus. Het kwartaalblad is samen met de historische kalender voor 2020 bezorgd bij de leden van de vereniging die dit jaar 25 jaar bestaat.

In de 100ste editie van ‘Opraekelen’ heeft de redactiecommissie veel aandacht besteed aan de vele activiteiten die er in de geschiedenis van de vereniging hebben plaatsgevonden. Zo is er aandacht voor het ontstaan van de Historische Vereniging Gemeente Diever en ook voor de elf historische boeken die sinds die tijd zijn uitgegeven.

In de loop der jaren werden De Wigwam, Diever, ie bint wel, Speelkwartier, Pothokken in de voormalige gemeente Diever, Geschiedenis voetbalvereniging Diever, Voormalige gemeente Diever in oude ansichten, Diever zoals het was in de voormalige gemeente 1930-1980, Oldendiever in de twintigste eeuw, Veldnamen gemeente Diever omstreeks 1832, An de Brogge en Klaas Kleine verhalenbunder uitgebracht.

In de jubileumeditie van het kwartaalblad Opraekelen is er ook aandacht voor de vele historische projecten waar de vrijwilligers van de vereniging een steentje hebben bijgedragen. „En dat zijn er nogal wat”, zo zegt Jan Blaauw die onlangs na 25 jaar afscheid heeft genomen als secretaris van de vereniging. „Denk alleen maar aan het onderhoud van het baarhuisje en lijkwagenhuisje op het evenemententerrein aan de Bosweg, de renovatie en onderhoud van het onderduikershol, het plaatsen van een kei aan het Hunterpad van de neergestorte Canadese bommenwerper, het onderhoud aan het monument voor Joodse dwangarbeiders en het aanbrengen van Davidsterren onder het joodsmonument in Oude Willem, Fochteloo, Elsloo en Blesdijke.”

Veel gedaan

Andere onderwerpen waarvoor aandacht is in de 100ste ‘Opraekelen’ zijn het opknappen van het hunebed en de kogelvangers in het bos bij Wapse, de renovatie van de eendenvijver ‘De Doolhof’ en het verplaatsen van het beeldje van de uil van ‘Andreaeschool’ naar ‘de Singelier’. En natuurlijk komt ook het symbool in het straatwerk - het wagenwiel voor het oude gemeentehuis en de brief aangebracht bij de ‘Coop’ - in het straatwerk ter sprake. Ooit aangebracht door Abe Brouwer, van 1957 tot 1966 stratenmaker in Diever. De symbolen waren door straatwerk van de gemeente en verkoop van het postkantoor uit het straatbeeld verdwenen, maar zijn door de vrijwilligers teruggekeerd in het straatbeeld van Diever.

De vrijwilligers van de Historische Vereniging Gemeente Diever zijn nu nog druk met een jubileumboek over de geschiedenis van de voormalige gemeente Diever. Dit 450 pagina’s tellende boek zou dit najaar al verschijnen maar dat is niet gelukt. Samen met Bart Buiter en Fred Jansen is Blaauw nu druk met het afronden van de uitgave waarin ook de onlangs overleden Jans Tabak een grote hand heeft gehad. „Het jubileumboek wordt een uitgebreid naslagwerk van alles wat met de voormalige gemeente Diever te maken heeft. Het grootste deel is af, maar we redden het niet om het nog dit jaar te presenteren. Dat wordt ergens in 2020”, zo besluit Blaauw.