Bevolkingsonderzoek borstkanker gaat van start in Meppel

Meppel - Vrouwen uit de gemeente Meppel in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar kunnen vanaf 16 december meedoen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. De onderzoekswagen is tot eind maart te vinden in Meppel. Daarna rijdt de wagen naar Nijeveen, waar deze ongeveer 2 weken staat.

„Een leuk onderzoek is het niet, maar je weet waar je het voor doet.” Anneke Schouten is 58 jaar en doet al sinds haar 50ste mee aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Om de 2 jaar laat zij foto’s maken van haar borsten, in het mobiele onderzoekscentrum van Bevolkingsonderzoek Noord. „Tot nu toe gelukkig altijd met een goede uitslag. Maar in mijn omgeving heb ik al meerdere malen gehoord dat een uitslag niet goed was. Gelukkig waren ze er steeds op tijd bij.”

Eén op de 8 vrouwen krijgt in haar leven te maken met borstkanker. De meeste van deze vrouwen zijn ouder dan 50 jaar. Alle vrouwen in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar krijgen om de 2 jaar een uitnodiging om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dit onderzoek is gratis en deelname is niet verplicht.

Mammografie

Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten, een mammografie. Anneke: „Het onderzoek is niet prettig en kan best pijnlijk zijn.” Bij het maken van de röntgenfoto worden de borsten samengedrukt. Dit is nodig om de foto goed te kunnen beoordelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door hiervoor opgeleide screeningslaboranten.”

Afwijkingen

De röntgenfoto’s worden beoordeeld door 2 screeningsradiologen. Zij beoordelen de foto’s onafhankelijk van elkaar. De radiologen zoeken naar verdachte afwijkingen die misschien borstkanker kunnen zijn. Als een vrouw al eerder heeft meegedaan aan het bevolkingsonderzoek, dan worden de nieuwe foto’s ook vergeleken met de oude.

Dankzij het bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks ongeveer 850 vrouwen minder aan borstkanker. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die regelmatig meedoen aan het bevolkingsonderzoek na 3 keer deelnemen 50 procent minder kans hebben om te overlijden aan deze ziekte.

Meer informatie over het bevolkingsonderzoek is te vinden op: www.bevolkingsonderzoeknederland.nl.