VVN verzorgt les over veilig fietsen

Balkbrug De leerlingen van groep 7 en 8 van obs Oud Avereest hebben deze week een gastles gehad van Veilig Verkeer Nederland over het gebruik van de smartphone op de fiets.

‘Zien, leren en ervaren’ was het motto van de les. „Het heeft gewerkt”, zegt leerkracht Tom Klooster. „De leerlingen zijn zich meer bewust van de risico’s van bellen, gamen en Whatsappen terwijl ze op de fiets zitten. Voorafgaand aan de gastles werd er wat gelachen, want het moet toch kunnen om te bellen of muziek te luisteren terwijl je fiets?”

Uit de cijfers van Veilig Verkeer Nederland blijkt dat dit nogal tegenvalt. Bij bijna een op de vijf ongelukken in het verkeer, waarbij jongeren van 12 tot 24 jaar betrokken zijn, speelt afleiding een rol van betekenis. Het gebruik van de telefoon leidt tot een veel grotere kans op verkeersongevallen terwijl fietsers sowieso al de meest kwetsbare doelgroep zijn.

Ook het afspelen van harde, snelle muziek leidt tot meer ongelukken. „Je reageert door de muziek langzamer”, zegt meester Tom. Hij wijst op de invoering van de boete die vanaf 1 juli gegeven wordt bij het fietsen met de mobiel in de hand. „Die maatregel is niet voor niets.”

De gastles betreft in feite ook de ouders. Zij moeten het goede voorbeeld geven, zowel op de fiets als in de auto. „Rij MONO”, roept VVN. „Stel je telefoon zodanig in dat je geen berichten meer ontvangt tijdens het rijden. Laat de telefoon in de tas zitten of stop ‘m in je jaszak en zet het geluid uit zodat je niet in de verleiding komt om de telefoon te pakken.”

De gastles ‘MONO - Op de fiets? Even niets …’ is een lesprogramma van Veilig Verkeer Nederland. De organisatie richt zich op gedragsbeïnvloeding van de weggebruikers. „Het is onze ambitie om er samen voor te zorgen dat iedereen weer veilig thuiskomt.”