Het vrijheid verhaal van Jane van den Heuvel wint prijs

Dwingeloo - Door het Huus van de Taol zijn leerlingen van de groepen 7 en 8 benaderd de gedachten te laten gaan over het thema vrijheid. Immers volgend jaar is het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog tot een einde kwam. Wie dat wilde kon hieraan deelnemen.

Ook leerlingen van de Burg. Storkschool in Dwingeloo kregen het verzoek hier middels het schrijven van een pakkend verhaal aan deel te nemen.

De 11-jarige Jane van den Heuvel uit groep 8 vond het een interessant onderwerp, immers zo zegt ze: ‘wij leven gelukkig niet in oorlog. Wij kijken met juf Joke ’s morgens vaak naar het jeugdjournaal en dan zie je zoveel ellende voorbij komen, dus ben je blij dat je dat niet hoeft mee te maken’. En zo begon ze op haar laptop aan haar verhaal over vrijheid. ‘Ik ben er ongeveer twee weken mee bezig geweest elke keer een stukje. Het mocht ongeveer vijfhonderd woorden groot zijn, waarna het op school werd ingeleverd. Juf Joke heeft het gelezen en goedgekeurd en met nog vier artikelen van andere leerlingen doorgestuurd naar het Huus van de Taol.

‘Toen vorige week Valentien de Ruyter (directeur van de school) de klas binnenkwam dat ze even kwam storen omdat ze belangrijk nieuws had te vertellen, was ik heel erg verrast en blij toen ze vertelde dat ik de tweede prijs met mijn verhaal had gewonnen,’ zegt Jane bescheiden.

De verhalen werden beoordeeld door een provinciale jury. Aan het begin van de meert-maond-streektaolmaond worden de vijf leerlingen die hebben gewonnen in het zonnetje gezet en worden de prijzen overhandigd. Bovendien worden de vijf winnende verhalen in het Drents vertaald. ‘Dat duurt nog even, wat we winnen is niet bekend, dat horen we dan wel,’ zegt Jane.

Jane is een sportief meisje die ook graag leest. ‘Ik ga vaak naar de bibliotheek om een boek te halen, heb net ‘de verschrikkelijke badmeester’ geschreven door Jozua Douglas gelezen, dat was heel spannend en leuk’, besluit ze, om vervolgens snel weer terug te gaan naar haar klas.

 

Door Monica Onderstijn