Er vallen weer sterren in Verscentrum Staphorst

Staphorst - Het feest houdt niet op in Verscentrum Staphorst, zijn het niet de slagers van Bergerslag die met de bekers voor de rookworst thuiskomen, dan zijn het wel de bakkers van Bergerslag, die in de prijzen vallen.

Tijdens de landelijke keuring van de weihnachtsstol, heeft Bergerslag weer goud gescoord en de bakkers van Bergerslag zijn daar best trost op. „Elk jaar is het weer een uitdaging om een heerlijke weihnachtsstol te maken, immers ieder jaar is het alweer bijna een jaar geleden dat je ze gemaakt hebt. „Het meel is anders, hoe zijn de vruchten dit jaar? Er komt dan echt vakmansschap bij kijken, zeker als je een pure, stevig gevulde, ambachtelijke met roomboter bereide stol maakt”, leggen de bakkers uit.

De stol werd geroemd om zijn heerlijke volle vruchtensmaak, volgens de bakkers van Bergerslag komt dit doordat men gebruikt maakt van fruitdesem in het deeg. Ook de rijke vulling en de pure amandelspijs werden genoemd door de jury.

Vruchtenbrood

De bakkers zijn dit jaar al op tijd begonnen met het testen van de verschillende kerstbroden. „Elk jaar gedraagt het deeg zich anders, bakt het anders”, aldus de bakkers van Bergerslag. Een ander vruchtenbrood dat dit jaar veel gemaakt wordt, veelal voor degene die wel van vruchtenbrood houden, maar niet van spijs, is de staphorster mik. Dit is een heerlijk puur vruchtenbrood, bereid met speltmeel, en een vulling van walnoten, hazelnoten, appel, krenten en rozijnen. Het brood is verrijkt met een heerlijke kruidenmix (de inbreng van de keurslager) met onder andere anijs, venkel en kaneel. Een heerlijk brood waarvan je, met een beetje roomboter belegd, heerlijk van geniet.”

Natuurlijk worden ook alle andere broodspecialiteiten vers gebakken voor kerstontbijt/lunch & brunch, zoals appeltjesbrood, krentenbrood, met of zonder spijs, staphorster krentewegge, suikerbrood, staphorster bol en stoete, de diverse soorten molenbrood (E-nummervrij en bereid met desem) en natuurlijk de heerlijke mini-molenbroodjes.