Voorzet
Door Flip Vellinga

De cirkel is rond

Nadat hij ervoor had gekozen zijn vleugels uit te slaan als trainer was het niet de vraag óf Jarrisch Keizer op termijn zou terugkeren bij FC Meppel, maar slechts wannéér dat zou gebeuren.

Het antwoord op die vraag kwam afgelopen zaterdag: met ingang van volgend voetbalseizoen. Keizer wordt de opvolger van Arjen Plessen, die het na twee seizoenen voor gezien houdt bij de tweedeklasser.

Keizer is een kind van de club. Hij speelde weliswaar ook bij SVN’69, Wacker en MSC, maar wordt door de buitenwereld toch vooral geassocieerd met FC Meppel. Zijn actieve voetbalcarrière werd overschaduwd door een zware blessure die hij opliep in een wedstrijd tegen HZVV. De weg terug was lang en soms uitzichtloos, maar Keizer toonde tijdens zijn revalidatieproces een ijzeren discipline en keerde terug op het veld.

Verlengstuk

Als speler was hij vaak al het verlengstuk van de trainer. In een elftal waarin sommige spelers vaak op zaterdagmorgen nog niet wisten wie de tegenstander was, onderscheidde Keizer zich door zijn voorbereiding, visie en coaching. Hij dacht na over het spel, had een uitgesproken mening over tactische keuzes en was graag bereid daarover de discussie aan te gaan.

Het was dan ook niet zo verwonderlijk dat hij na zijn actieve loopbaan aan de slag ging als trainer. Voor zijn ontwikkeling was het goed dat hij ervaring opdeed ‘buiten de deur’. Hij bracht DESZ van de 4de naar de 2de klasse, promoveerde met Zuidwolde van de 3de naar de 2de klasse en staat nu voor het derde achtereenvolgende voetbalseizoen onder contract bij Olympia’28 in Hasselt.

Prestatieklimaat

Keizer is een trainer die veel van zichzelf en van zijn spelers eist. Goed is niet goed genoeg. Hij legt de lat hoog en creëert daardoor het ideale prestatieklimaat. De inmiddels 41-jarige oefenmeester uit Meppel maakte vooral furore met DESZ, waarmee hij zelfs op de drempel van de 1ste klasse stond. Met herkenbaar voetbal, met veel druk naar voren, raasde de ploeg uit Zwartsluis over de noordelijke velden. Daarin was duidelijk de hand van de trainer zichtbaar.

Uitdaging

Bij FC Meppel komt hij veel bekenden tegen. Er is sinds zijn vertrek natuurlijk het nodige veranderd bij de zaterdagclub, maar nog steeds komen ‘plezier en prestatie’ er samen. Het zit in het DNA van deze vereniging.

Keizer staat voor de uitdaging de clubcultuur intact te laten en toch accenten te leggen. FC Meppel investeert al heel lang met succes in de jeugdopleiding. Het wordt nu tijd om te gaan oogsten met het eerste elftal. De clubleiding verkondigt al jaren dat het de intentie is om van het vlaggenschip een stabiele eersteklasser te maken. De praktijk blijkt alleen weerbarstiger.

Proces

Om de geformuleerde doelstelling te realiseren, moet er vermoedelijk eerst iets veranderen in de ‘mindset’. De vakman Jarrisch Keizer heeft de kwaliteiten om dat proces in gang te zetten. Het is nooit een garantie voor succes, maar saai gaat het de komende jaren beslist niet worden op sportpark Ezinge. De verloren zoon komt thuis. De cirkel is rond. Een slapende voetbalreus kan wakker worden gekust.