De Taalmannetjes
Door De Taalmannetjes

Verassen en cremeren, en andere uitglijers

De Taalmannetjes zijn heus niet te beroerd om ook eerst kritisch naar hun eigen toko te kijken. Ook wij maken en spotten zo nu en dan fouten in onze krant. Helaas zien wij ons dan genoodzaakt om diezelfde krant briesend te verfrommelen tot formaat tennisbal. We hebben er zomaar eens wat schier onuitroeibare exemplaren voor u uitgelicht…

1. Zorgen voor

Een brand zorgt nergens voor. Een brand veróórzaakt. Een ongeluk en een najaarsstorm zorgen evenmin ergens voor. Wel leiden ze meestal tot lichamelijke en/of materiële schade. En een voetbalspits zorgt al helemáál niet voor een goal. Die egoïst ramt de bal juist keihard in het doel. Een verpleger: ja, die zorgt voor. En een dokter eveneens. En een vrouw die een aan mannengriep lijdende man heeft: die zorgt óók.

2. Ondanks dat

Dit taalgedrocht komen we steeds vaker tegen: ondanks dat. Gebruikt ter inleiding van een toegevende bijzin, om aan te geven dat hetgeen erop volgt niets afdoet aan het in de hoofdzin gezegde. Ondanks dat hij ondankbaar oogt, is dat toch echt niet zo. Kom op zeg, er bestaan hier toch al goede Nederlandse woorden voor? Zoals hoewel en ofschoon!

3. Verrassen of cremeren

Over het verschil tussen verassen (cremeren) en verrassen. De veraste wethouder Brandsma hield een vlammend betoog. Brandsma is in besloten kring uitgestrooid. De veraste professor Asscher maakte een verstrooide indruk. Zulke melige zinnen krijg je dan.

4. Puntendeling

Alcides en Emmen delen de punten. Blijkbaar toch weer een nieuwe regel van de KNVB: je kunt nu dus ook anderhalve punt verdienen met een voetbalwedstrijd. Of ze moeten na afloop gebroederlijk de mokkapunten verdelen, dat kan natuurlijk ook.

5. Het dodental loopt op

Ergens op deze overvolle planeet heeft zich een onvoorstelbare ramp voorgedaan (en da’s al erg genoeg) maar voor zover bij ons bekend is er nog nooit iemand uit de dood opgestaan. Een dodental dat afneemt: dát zou pas wereldnieuws zijn.

6. Een teveel aan teveel

Genoeg is genoeg. Het wordt De Taalmannetjes onderhand te veel. Tot vervelens toe trachten we sommige collega’s al jaren bij te brengen dat ze te veel de fout in gaan door te veel teveel te schrijven in de krant. Te weinig wordt door ons toch ook niet geschreven als teweinig? Nou dan!

Contact? detaalmannetjes@ndcmediagroep.nl