Veertigjarig bestaan 'kerstzaalvoetbal' in Ruinen

Ruinen - Het begon in 1979 met zes teams, een gewone veldvoetbal en een gloednieuwe sporthal: De Marse. De organisatie van vv Ruinen viert in deze periode dus het 40-jarig bestaan van het kerstzaalvoetbaltoernooi. Nu met maar liefst acht speeldagen en 140 deelnemende teams, en met uiteraard een plofbal. Een terugblik op vier decennia futsal in Ruinen en een vooruitblik op de finale van vrijdag.

In een ver verleden startte de toenmalige hoofdtrainer van Ruinen, Jan Stap, samen met Willem Flinkert het toernooi op. ,,Er was toen een nieuwe sporthal en, tja, daar moesten ze iets mee. Dus een voetbaltoernooi in de zaal tijdens de winterstop was eigenlijk best logisch”, zegt Gerard Nijstad. ,,In de loop der jaren is dat meer en meer uitgebreid. Eerst met clubs uit de regio, maar ze kwamen op een gegeven moment overal vandaan.”

Al werd ‘de concurrentie’ - het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi en het Jan Bralten-toernooi in Meppel - er door de jaren heen niet minder om. ,,Maar bij ons krijgt de winnaar alleen de taxi terug naar huis vergoed, verder niets. Hier telt alleen het sportieve, verder zijn er geen financiële belangen. Dus hier worden de wedstrijden nooit onvriendelijk en blijft het na de tijd altijd gezellig. En daardoor willen ook veel scheidsrechters graag terugkomen”, meent Nijstad.

Samen met Rini Hut, Bas Bult, Jan Benning, Roelof Reinders, Henk Withaar en Geert Weide vormt Nijstad de motor achter dit jaarlijks terugkerende toernooi, dat de parkeerplek van de sporthal gedurende de kerstvakantie goed bezet houdt.

Tactisch bellen

Veel werk allemaal, verzekeren de heren. Al dragen de technologische ontwikkelingen ook hun steentje bij. ,,We zijn door de jaren heen aardig goed geworden in het tactisch bellen”, zegt Bult lachend. Zo kropen de heren in de telefoon op trainingsavonden van beoogde deelnemende teams, of op een moment dat er volgens hen wel iemand in de kantine van de desbetreffende club móest zijn. Allemaal om de teams weer naar Ruinen te krijgen. Want e-mail was er in de beginperiode nog niet, laat staan WhatsApp of andere hedendaagse communicatiemiddelen.

,,En dan was je nog altijd afhankelijk van diegene die je aan de telefoon kreeg. Of dan werd je teruggebeld, maar was er nog niet zoiets als nummerherkenning.” Om dat probleem te tackelen, schafte Nijstad zelfs een antwoordapparaat aan. Het was wat, in die tijd.

Maar het toernooi raakte voller en voller. Helemaal toen de jeugdelftallen van alle verenigingen ook welkom waren in Ruinen. ,,Toen we daarmee begonnen, had iedereen zoiets van: hè hè, nu kan de jeugd ook sporten tijdens de winterstop. En later kwamen de dameselftallen er ook nog bij. Iedereen is hier gewoon welkom”, zegt Hut. Bult: ,,En gelukkig kunnen we de uitnodigingen nu gewoon rondmailen. Dat scheelt enorm, al maakt dat het ook wat vrijblijvend. Want het vervelendste dat er is, is als er ploegen niet komen opdagen. Dat is voor ons niet leuk, maar ook niet voor de ploegen die wél zijn komen opdraven.”

Vele winnaars

Een duik in de statistieken leert dat het toernooi door de jaren heen nooit is gedomineerd door een club. In veertig jaar tijd kent het kerstzaalvoetbaltoernooi meer dan vijftien winnaars, en won (voorzover Geert Weide het allemaal heeft kunnen bijhouden) geen enkele vereniging het toernooi vaker dan vier keer. Dwingeloo, HZVV, Staphorst en Noordscheschut zijn allemaal een zege verwijderd van een vijftal titels in Ruinen.

Laatstgenoemde club kan bij deze editie alleen een poging doen die grens te slechten, want het speelt vrijdagavond met zowel z’n eerste als tweede elftal mee tijdens de finaledag. Verder staan Oranje Zwart, Alcides, Havelte, Vitesse‘63, het tweede elftal van ZZVV en Ruinen in de finale.

Een breed deelnemersveld, een brede organisatie en daarbij nog een dikke twintig sponsors: het kerstzaalvoetbaltoernooi in Ruinen is al vier decennia niet van de regionale sportkalender te krijgen. Hoewel er in de regelgeving ook het een en ander is veranderd. ,,De tarieven voor de zaalhuur zijn door het dak gegaan, waardoor een toernooi als dit aardig kostbaar is geworden om te organiseren.” Maar als het aan de mannen zélf ligt, blijft het toernooi nog lang bestaan. Het vijftigjarig bestaan sluiten ze niet uit. ,,Maar dan moet er in het bestuur wel verjongd worden”, grapt Bult. Hut: ,,Maar dit toernooi is en blijft van Rune.”