Twee vuurwerkslachtoffers in Meppel: ‘Twee te veel’

Bij het Diaconessenhuis in Meppel zijn twee vuurwerkslachtoffers binnengebracht tijdens de jaarwisseling. In beide gevallen ging het mis met carbidschieten. Een van deze slachtoffers is jonger dan 15 jaar.

Astrid Nauta, woordvoerder van Isala, noemt het een rustige jaarwisseling voor medewerkers in Meppel. „Maar twee slachtoffers zijn wel twee slachtoffers te veel.”

Bij het ziekenhuis in Zwolle meldden zich meer slachtoffers: 9. Daarvan zijn er 2 bij de oogarts binnengekomen met oogletsel. Over de verwondingen van de 7 andere slachtoffers kan Nauta vanwege privacyredenen niet veel zeggen. „Over het algemeen gaat het om brandwonden aan de handen, op het hoofd en in de nek.”

Alcohol

Naast vuurwerkslachtoffers zijn er bij Isala ook 7 patiënten binnengebracht met alcoholvergiftiging. In één geval ging het om iemand jonger dan 15 jaar. In Meppel zijn geen gevallen van overmatig alcoholgebruik gemeld.

Geen agressie

De hulpverleners in Zwolle en Meppel hebben niet te maken gekregen met agressie. „Dat vinden wij heel fijn. Je hoort en leest dat hulpverleners in andere delen van het land wel te maken hebben gekregen met agressie. Gelukkig hebben onze hulpverleners dat niet meegemaakt. Ze konden rustig hun werk doen.”

Vorig jaar kwamen er in Meppel geen vuurwerkslachtoffers binnen. Toch is er volgens Nauta geen sprake van een grote stijging . „Dit is vergelijkbaar met voorgaande jaren. Wat ook meegespeeld kan hebben is de mist. Het was een rustige nacht”, concludeert ze.

Politie

Er zijn tijdens de jaarwisseling enkele tientallen meldingen geweest van vuurwerkoverlast in de gemeente Meppel. „Dat beeld is redelijk gelijk met het aantal meldingen van de afgelopen twee jaarwisselingen”, stelt Ernest Zinsmeyer, woordvoerder van de politie Noord Nederland. Er zijn nog geen precieze cijfers bekend.

Hart van Nederland heeft samen met LocalFocus tijdens de jaarwisseling een landelijk meldpunt vuurwerkoverlast geopend. Daar zijn in Meppel twee meldingen gedaan over overlast voor dieren. Verder zijn er dit jaar geen grote incidenten omtrent het vuurwerk in de stad gemeld. 


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!