De Taalmannetjes
Door De Taalmannetjes

Waar gaan we ons dit jaar voor schamen?

Het valt De Taalmannetjes op dat we ons steeds meer schamen. Vliegschaamte, vleesschaamte, klimaatschaamte, bezorgschaamte; als we niet oppassen, zijn we straks de schaamte voorbij.

Zonder enige schaamte brengen De Taalmannetjes alsnog een toost (nee, géén toast, bah!) uit op alle lezers van deze krant. We wensen jullie met terugwerkende kracht een gelukkig 2020 toe. Jullie hebben onze rubriek in de woensdagkrant immers enkele weken moeten missen omdat twee achtereenvolgende woensdagedities niet in jullie brievenbus vielen. Niet omdat onze trouwe bezorgers ineens last hadden gekregen van bezorgschaamte, maar simpelweg doordat die twee woensdagen samenvielen met eerste kerstdag en nieuwjaarsdag.

En nu het woord bezorgschaamte toch is gevallen: niet voor niets was het genomineerd voor ‘Woord van het Jaar 2019’. Het is dan ook een neologisme: een geheel nieuw gevormd woord, dat dus nog niet in de woordenboeken staat.

Nog mooier: daags voor het verschijnen van onze laatste column van 2019 maakte het postorderbedrijf OTTO de resultaten van een duurzaamheidsonderzoek bekend. Onder de kop ‘Bezorgschaamte? Drentenaren hebben er het minste last van’ kwamen de Drenten (want zo noemen ze zichzelf toch het liefst!) op een opvallende manier bovendrijven, vergeleken met inwoners van andere Nederlandse provincies.

Terwijl er allerlei maatregelen worden genomen om klimaatverandering tegen te gaan, is het maar de vraag of dit ook ons online-koopgedrag verklaart. En dan komen we dus uit bij het woord bezorgschaamte: dit kun je voelen wanneer je een product van een webshop bestelt. De bezorging van het desbetreffende pakketje kan namelijk verkeers- en milieuoverlast veroorzaken. En van alle Nederlanders die aangeven geen last te hebben van dit fenomeen, scoort Drenthe duidelijk het hoogst met 86,2%, zo blijkt uit het onderzoek.

Je zou nu haast denken dat de gemiddelde Drent niets om zijn omgeving geeft, maar dan kent men hem of haar nog niet. De Drenten, wijd en zijd bekend om hun naoberhulp, zijn juist begaan met hun buren.

Pakketjes aannemen voor buurtgenoten vindt bijna de helft van Nederland knap irritant. Van de Drenten zegt 72,4% echter geen last te hebben van het bestelgedrag van hun buren. Kom maar op met dat pakketje. Daarentegen hebben bijvoorbeeld de Utrechters (met 57,5%) juist wél last van elkander. Daar bezorgen ze elkaar zelfs het schaamrood op de kaken.

Ach ja, bezorgschaamte… Het is tegenwoordig hip om je te schamen. We hadden al lichaamsschaamte, plaatsvervangende schaamte en collectieve schaamte, maar er volgen vast nog meer schaamtes over de dam… Wat te denken van vliegschaamte, vleesschaamte, klimaatschaamte of babyschaamte? Aan de goede voornemens van de Drenten zal het vast niet liggen!


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!