Raad niet blij met investering Witte Villa

Dalfsen De investering van 70.000 euro voor meer opslagruimte bij de Witte Villa roept bij veel raadsleden grote vraagtekens op.

De villa een beeldbepalend gebouw aan de Vecht is eigendom van de gemeente en nu in gebruik als restaurant de Sukerieje. Volgens de huidige ondernemer heeft de zaak meer opslagruimte nodig om een gezonde bedrijfsvoering te kunnen realiseren. Naast de financiële injectie was er ook kritiek op het gebouwtje of schuurtje dat bij de Villa moet komen.

Leander Broere vroeg zich af of het wel de taak van de gemeente was om de eigenaar van een horecabedrijf te steunen. Hij ziet duidelijk verschillen met de stoomfabriek die er naast ligt. Die heeft een maatschappelijk functie, de Villa of te wel de Suikerieje een commerciële onderneming.

Luco Nijkamp van de ChristenUnie vond dat het geen taak van de gemeente is om met gemeenschapsgeld te investeren voor een ondernemer. Gerrit Jan Veldhuis vindt dat de gemeente geen huurbaas moet zijn.

Het college wil de onkosten verrekenen in de huurprijs. Ook kwam de vraag naar voren of het gebouw wel eigendom van de gemeente moet blijven.

Alle partijen gaan in hun fracties het voorstel nogmaals bespreken en komen eind januari met een definitief oordeel tijdens de raadsvergadering. Voorhands lijkt het er niet op dat het voorstel de steun krijgt van de politici en rijst de vraag op wat de ondernemer dan gaat doen en hoe de toekomst van het gemeentelijk eigendom er dan uit ziet.