Voorzet
Door Flip Vellinga

Man met een missie

Hij gaat inmiddels een maand door het leven als ‘stadsdichter van Meppel’. De 37-jarige Justin Westera heeft gemerkt dat de uitverkiezing voor hem deuren heeft geopend, die anders gesloten waren gebleven.

Hij neemt zijn rol als ambassadeur uiterst serieus en beschouwt het als een uitdaging om de jeugd te interesseren voor de poëzie. Daarvoor gaat hij workshops geven op middelbare scholen, met als missie de dichtkunst ‘minder stoffig te maken’.

Voetballer

Slechts weinig mensen weten dat Justin Westera een verleden heeft als voetballer. In het seizoen 1998-1999 maakte hij deel uit van de selectie van MSC A1. Het was een mooie en getalenteerde groep, die uiteindelijk in drie jaar tijd zou doorstoten van de tweede klasse naar de hoofdklasse. Ronald Hendriks en Hilbert Noordermeer waren de sterkhouders van het team, waarin Justin Westera als vleugelverdediger vooral opviel door een uitstekende wedstrijdinstelling.

Voor een trainer was Justin een fijne speler om mee te werken. Hij kende zijn beperkingen, zeurde nooit wanneer hij een keer niet in de basis stond en viel op door zijn brede maatschappelijke belangstelling. Uitwedstrijden waren altijd heel bijzonder. Dan nam Justin plaats op de passagiersstoel naast de trainer en luisterden we naar muziek, die hij zelf had meegenomen. Over smaak valt niet gelukkig niet te twisten, maar de speler vond het supertof en dat leidde ook bij de technische staf tot een glimlach.

Rapper

Later maakte Justin furore als rapper op zelfgeschreven teksten, waarmee hij al op jonge leeftijd aantoonde over schrijftalent te beschikken. Hij merkte dat hij jonge mensen kon raken en dat kwam vooral doordat hij herkenbare onderwerpen aansneed. Zijn teksten zijn veelal autobiografisch en zo direct mogelijk. „De aarde huilt, maar soms denk ik dat de enige ben die haar hoort huilen”, zegt hij, wanneer we elkaar spreken over de mogelijkheid de socials van de Meppeler Courant als platform te gebruiken voor zijn gedichten. Justin Westera spreekt de taal van het volk. Zijn gedichten zijn daarom voor een breed publiek toegankelijk.

Het mooiste compliment kreeg hij van een vrouw van 83 nadat hij samen met Lévi Weemoedt had opgetreden tijdens een festival in Oud-Beijerland. „Ze kwam naar mij toe en zei dat ze had genoten. Dat was een heel bijzonder moment.”

Trots

Op een verwarmd terras in de binnenstad van Meppel lijkt het alsof de tijd deze middag even stilstaat. Onwillekeurig gaan de gedachten terug naar dat juniorenelftal dat rond de eeuwwisseling uitgroeide tot een vriendenteam, dat plezier koppelde aan prestaties. Maar ook de voetballende familieleden van Justin staan nog helder op het netvlies gegrift. Het waren mooie tijden. De oud-speler van MSC laat regelmatig het woord ‘trots’ vallen. Dat mag hij zijn. Hier zit een man met een missie, die schrijft vanuit zijn gevoel. Nee, hij was geen fantastische voetballer, maar is wel een ontzettend fijn mens en begenadigd schrijver en muzikant. Een ware ambassadeur van Meppel.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!