OM: vader en zoon hebben man geschopt en geslagen in café De Casteleyn in Meppel

Tegen een 18-jarige Meppeler en zijn 39-jarige vader is een werkstraf van 160 uur geëist voor het slaan en schoppen van een man in café De Casteleyn in Meppel. Bizar genoeg kregen vader en zoon, die een flinke slok op hadden, het eerst met elkaar aan de stok.

Dinsdag in de rechtbank in Assen bleek dat de twee Meppelers op 6 september 2019 samen in de kroeg zaten en ruzie kregen. De vader verklaarde dat zijn zoon dronken en vervelend was. ,,Ik wilde hem naar buiten hebben.” De jongen viel op de grond. De toenmalige uitbater van het Amsterdamse Friethuys, tegenover het café, hoorde lawaai en zag volgens zijn verklaring een man bovenop een andere man liggen en slaande bewegingen maken.

De frietbakker ging erop af. Hij wilde de vader van zijn zoon aftrekken. ,,Uit een reactie heb ik een klap naar achter gegeven”, verklaarde de oudste verdachte. Volgens de officier van justitie hebben de beide mannen zich op de frietbakker gestort. Het slachtoffer kreeg meerdere klappen en schoppen. Een getuige, een klant van het slachtoffer, zag het allemaal gebeuren. Uiteindelijk wist de frietbakker met hulp van anderen zijn zaak in te vluchten.

‘Met klomp op hoofd getrapt’

Het slachtoffer zegt dat hij door de vader met een klomp op zijn hoofd is getrapt. Volgens de officier blijkt uit de getuigenverklaring niet of dat klopt, waardoor dat niet kan worden bewezen. Het slachtoffer zei dat hij vreesde voor zijn leven. ,,Ik dacht dat het de laatste momenten in mijn leven waren.”

De jongste verdachte zou ruim een maand eerder ook al ‘zinloos geweld’ hebben gebruikt in de binnenstad van Meppel. Op de laatste Donderdag Meppeldag van juli vorig jaar heeft hij volgens de officier rond kwart voor een ‘s nachts een jongen twee klappen in het gezicht gegeven. De 18-jarige verdachte ontkent dat met grote stelligheid.

Uitgaansgeweld

Zowel vader als zoon zijn al vaker voor uitgaansgeweld veroordeeld. Naast werkstraffen zijn ook grotendeels voorwaardelijk celstraffen geëist tegen de beide mannen. De vader hoorde 93 dagen cel (90 voorwaardelijk) eisen en de zoon 130 dagen waarvan 80 voorwaardelijk. Het onvoorwaardelijke deel hebben de twee in voorarrest al uitgezeten. De rechtbank in Assen doet over twee weken uitspraak.