Snelle actie brengt jeu de boulesbaan

Fort - Met de opening van de jeu de boulesbaan in Fort, is de goede samenwerking tussen Streekbelang Fort, dorpshuis De Snikke en woonzorg De Berkenhof nog eens onderstreept.

De baan werd dinsdagmorgen met een welgemikte worp geopend door Hennie Oost, bewoonster van De Berkenhof.

Als het niet geregend had, dan hadden de bewoners van het woonzorgcentrum graag een partijtje gespeeld op de nieuwe baan, want tot nu toe speelden ze in de gang van De Berkenhof. „En dat is niet ideaal, maar het kan. Het is fantastisch dat er nu een echte baan is, want we hebben hier een grote groep bewoners die graag jeu de boules speelt”, laat Jacqueline Smit van De Berkenhof weten.

Verloren hoekje

Het was een snelle actie, want in september vorig jaar kwam de vraag bij Streekbelang Fort terecht vanuit De Berkenhof. „Hier lag toch een verloren hoekje”, wijst voorzitter Henri Wildeboer van Streekbelang naar de plek voor het dorpshuis, waar ooit het fietsenhok van de basisschool stond. Zowel hok als school bestaan niet meer, maar iedereen zag het wel zitten om er een jeu de boulesbaan aan te leggen. „Het was er niet vlak en moest toch al aangepakt worden. We wilden het dorpshuis toch al beter toegankelijk maken voor rolstoelen, konden we nu mooi twee vliegen in een klap slaan.”

Parkeerplaats

De kale plek werd door sommige mensen zelfs als parkeerplaats gebruikt, een doorn in het oog van de besturen van De Snikke en Streekbelang. De plannen voor de sportieve baan kwamen dus als geroepen. „We hebben contact met de gemeente De Wolden gezocht en ons idee bij Riet Muller neergelegd. Via Natascha Koestal is binnen vier vijf weken een vergunning geregeld”, blikt Wildeboer terug.

Eigenlijk hadden ze voor de kerstdagen al willen beginnen, maar het werd vanwege de nattigheid derde kerstdag. Op 3 januari begon Vincent Wildeboer van Wildeboer Infra en Agro met de bestrating, Vincent legde tevens de baan aan. Alles gebeurde zonder ook maar één cent subsidie. „De baan en het herstraten is betaald door Streekbelang Fort, we hebben geen geld bij Initiatiefrijk De Wolden aangevraagd, dan kom je in procedures terecht die wat langer duren en we krijgen sowieso elk jaar geld van de gemeente om vrij te besteden. Bovendien moet je niet altijd voor geld aankloppen. Gezien de financiële situatie van Streekbelang kon dit mooi op korte termijn worden geregeld”, glundert Henri Wildeboer.

Voor de opening van dinsdagmorgen hadden de bewoners van De Berkenhof zich tijdig verzameld, waarbij Hennie Oost een klein beetje nerveus was. Zij was uitverkoren om de eerste bal door het spandoek te gooien. „Wij spelen elke maandag met veel plezier jeu de boules. Op de gang ja, prachtig, maar dat kan straks alle dagen buiten. Het zou mooi zijn als de andere inwoners van Fort ook mee komen spelen”, zegt ze blij.

Door Peter Nefkens