Fairtrade Westerveld helpt armoede te bestrijden

Dwingeloo - Het bestrijden van armoede in ontwikkelingslanden en het tegengaan van kinderarbeid. Werken aan een betere wereld. Fairtrade werkgroep Westerveld zet zich hier al drie jaar voor in.

Drie jaar geleden was het raadslid Jan Langenkamp die zijn collega’s in de gemeenteraad van Westerveld opriep een motie aan te nemen om van Westerveld de tweede Fairtrade-gemeente van Drenthe te maken. Een gemeente waarin horeca, winkels, bedrijven, inwoners en gemeente samenwerken. Aan bewustwording én het gebruik van fairtrade met als uiteindelijke doel het bestrijden van armoede in ontwikkelingslanden en bijvoorbeeld het tegengaan van kinderarbeid. „En dat kan op vele manieren”, zo zegt Jan Langenkamp.

De inwoner van Dwingeloo is voorzitter van de Fairtrade werkgroep Westerveld. Hij legt uit waar het om te doen is. „Fairtrade is niets meer en minder dan eerlijke handel. Dus producten worden op een eerlijke manier gemaakt of er wordt van tevoren een vaste prijs afgesproken met bijvoorbeeld de Braziliaanse leverancier van koffiebonen. Je houdt je dan, ongeacht wat gebeurt, aan die prijs. En die leverancier krijgt dan, los van de afgesproken prijs, een premie die hij of zij in de directe omgeving van het bedrijf mag besteden om de infrastructuur in bijvoorbeeld het dorp te versterken. En dat alles om te proberen de armoede te bestrijden.”

Volgens Langenkamp denken veel mensen bij ‘fairtrade’ aan koffie, thee en bananen. Een begrijpelijke gedachte, maar fairtrade gaat veel verder dan die producten. „Fairtrade gaat natuurlijk niet om het product zelf, maar om de manier waarop het gemaakt wordt. Dus ook om goederen als tafels, kleding, telefoons, noem maar op.”

Bewustzijn

Door ‘fairtrade’ blijvend onder de aandacht te brengen, hoopt Langenkamp dat het bewustzijn groeit dat we met elkaar best iets kunnen doen aan armoedebestrijding. „Armoede de wereld uit helpen lukt natuurlijk nooit, maar we kunnen het wel proberen”, zo zegt de inwoner van Dwingeloo realistisch. Volgens Langenkamp is het mooie van ‘fairtrade’ dat iedereen er aan mee kan doen en dat meedoen ook nog eens loont. „Voor jezelf, voor jouw organisatie, maar vooral ook voor boeren en producenten in ontwikkelingslanden. De meerwaarde van het meedoen is voor iedereen anders. Voor de een is dat het opbouwen van een groter netwerk en het opdoen van werkervaring, voor de ander is dat promotie of het met trots kunnen laten zien welke fairtrade producten ze verkopen of serveren. Maar wat ze allemaal gemeen hebben, is dat ze samen met andere bedrijven, winkels, inwoners en de lokale overheid lokaal werken naar meer eerlijke handel.”

De werkgroep Fairtrade Westerveld probeert door keer op keer het verhaal te vertellen aan bijvoorbeeld scholieren en ondernemers, meer inwoners van Westerveld te betrekken bij ‘fairtrade’. Langenkamp heeft de indruk dat de groep in die missie behoorlijk slaagt. „In Westerveld is de afgelopen jaren de fairtrade-gedachte echt gegroeid. En dat kun je niet alleen zien in de Wereldwinkels in Diever en Havelte, want daar werden altijd al fairtradeproducten aangeboden. Nee, kijk eens naar het uitgebreide aanbod van fairtrade-producten in de supermarkten en naar het aanbod van fairtrade koffie en thee in verschillende horecagelegenheden. En ook op het gemeentehuis doen ze inmiddels mee. Daar wordt ondertussen ook fairtrade koffie geschonken.” Langenkamp beseft dat wat er in Westerveld en zelfs in Nederland gebeurt op het gebied van fairtrade en de armoedebestrijding die daarmee in verbinding staat, een druppel op een gloeiende plaat is. „Maar je moet ergens beginnen in een poging om de wereld voor iedereen een beetje mooier te maken. Wij laten zien dat iedereen een bijdrage kan leveren aan armoedebestrijding in ontwikkelingslanden.”

Zes criteria

Een Fairtrade gemeente moet voldoen aan zes criteria. Om fairtradegemeente te kunnen zijn, moet er een werkgroep gevormd worden. Verder moet de gemeente moet de fairtradegedachte steunen, winkels en horeca moeten fairtradeproducten verkopen en lokale bedrijven moeten fairtradeproducten gebruiken én verkopen. Verder moet de werkgroep regelmatig via de media laten zien waar zij mee bezig is en moet aan maatschappelijke organisaties ondersteuning bieden. Bij het laatste punt hoort dus ook Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, oftewel MVO. „Als werkgroep wordt van ons verwacht dat wij dergelijke initiatieven voor het voetlicht brengen in de hoop dat bedrijven of organisaties steeds meer verantwoord gaan ondernemen.’

Praktijkvoorbeeld

Een van de ondernemers die zich al jaren bezighoudt met MVO, is hovenier Harrie Boerhof uit Dwingeloo. Samen met collega’s heeft hij Zaruhi Mikayelyan zes weken onder zijn hoede genomen. De Armeense heeft onder meer in de praktijk geleerd hoe ze coniferen moet stekken. „Hier is dat een goedkope plant, maar in Armenië is daar nog goed geld mee te verdienen. Ook met potplanten is daar een goede markt te veroveren." De informatie die Zara in Dwingeloo en omgeving tot zich heeft genomen, moet er uiteindelijk voor zorgen dat tuinders in Armenië efficiënter, goedkoper en innovatiever kunnen werken. “Door kennis, geld en handige contacten te delen, hoop je dat ze er in het arme Armenië een beetje beter van worden. Ook dat is fairtrade”, zo zegt Langenkamp die besluit met een oproep aan alle ondernemers in Westerveld. “Ben je bezig met MVO en ‘fairtrade’ en wil je dat verhaal delen, meld je dan bij onze werkgroep.”