OM: Man misbruikte vrouw in Havelte terwijl zij weerloos was door epileptische aanvallen

Havelte - Een 55-jarige man uit Havelte heeft een verstandelijk beperkte vrouw in weerloze toestand seksueel misbruikt. Hij vergreep zich aan haar tijdens epileptische aanvallen.

Dat zei de officier van justitie dinsdag in de rechtbank in Assen. Het misbruik zou tussen januari 2016 en september 2017 meerdere keren hebben plaatsgevonden. De vrouw woonde onder begeleiding. De verdachte was een bekende van haar. Hij ging soms met haar wandelen. Tegen haar wil zou hij haar een paar keer hebben betast en gekust. De vrouw stapte in februari naar de politie. Ze maakte melding van het seksueel ongewenste gedrag door de Havelter. Daarna werd het even rustig.

De twee bleven wel contact houden en gingen samen hardlopen. Daarvoor moest de man toestemming vragen aan haar begeleiding. Tijdens het lopen zou de man haar gedwongen hebben mee naar zijn huis te gaan. Ze kreeg epileptische aanvallen. De vrouw had medicijnen die rectaal ingespoten moesten als zij een aanval kreeg. Dat deed de man zeker twee keer. Zij raakte daardoor versuft. Het slachtoffer heeft verklaard dat de man boven op haar lag, toen ze bijkwam.

DNA verdachte op vagina en borsten slachtoffer

Op een dag in september 2017 hielden de epileptische aanvallen zo lang aan dat de man besloot een ambulance te bellen. Ambulancemedewerkers troffen haar zonder kleren aan in bed. De vrouw heeft daarna aangifte gedaan. Bij de politie deed de verdachte een beroep op zijn zwijgrecht. Volgens de officier van justitie zijn op haar borsten en in haar vagina DNA-sporen van hem gevonden. In de rechtbank erkende de man dat ze wel eens hadden geknuffeld. Op vragen over het betasten, gaf hij geen duidelijk antwoord.

De officier zegt dat het slachtoffer met een forse verstandelijke beperking kampt, waarvan de verdachte op de hoogte was. Zij had epileptische aanvallen, maar ook zogeheten pseudo epileptische aanvallen door spanningen. ,,Die aanvallen had zij alleen bij hem. Hij fantaseerde over een relatie en seks met haar. Het is niet bij fantasie gebleven en ook niet bij het geven van medische zorg aan een vriendin, zoals hij heeft verklaard. Hij heeft misbruik gemaakt van haar verstandelijke beperking en van de situatie dat zij door epileptische aanvallen en onder invloed van medicijnen weerloos was.”

Eis: 1,5 jaar cel

Bij de strafbepaling houdt de officier rekening met de ernst van het feit en de persoonlijke omstandigheden van de man. Hij heeft geen strafblad. ,,Hij heeft een chronische ziekte en is eenzaam.” De officier vindt dat toezicht van de reclassering nodig is om herhaling te voorkomen. Ook wil zij dat er een verbod op contact met het slachtoffer wordt opgelegd en dat hij haar 3000 euro schadevergoeding betaalt. Tegen de man is 1,5 jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk, geëist. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.