Rouwcafé Meppel opent de deuren

Meppel - Een plek waar mensen even samen een kop koffie kunnen drinken of lunchen en, als het kan, hun verdriet met elkaar kunnen delen. Dat is het Rouwcafé. Het initiatief van Mark van der Veen en Annerie Kremer Uitvaartzorg gaat 21 januari van start.

„Soms zie ik mensen met elkaar praten waarvan ik weet dat ze onlangs iemand verloren hebben. Vaak weten ze dat niet van de ander. Zonde”, denkt Annerie Kremer dan. „Het zou toch mooi zijn als ze hun verdriet of ervaringen met elkaar in die ongedwongen setting kunnen delen.”

Initiatief

Het plan om „iets in de trant van een Rouwcafé” te openen, had ze al langer. En zij niet alleen. Ook Mark van der Veen, bedrijfsleider van Stadscafé Oasis, speelde met dit idee. „In het verleden is er bij Oasis vaker een bijeenkomst geweest waar veel mensen op af kwamen. Dat wilden ze eigenlijk wel weer oppakken. Zo kwamen ze bij mij terecht”, zegt Annerie.

Het idee om het Rouwcafé bij Oasis te houden, sprak haar aan. „Het moet niet te formeel worden. Mensen hoeven zich niet aan te melden, zitten nergens aan vast en hoeven hun verhaal niet te delen. Het Rouwcafé is heel laagdrempelig.”

Rouwcafé

Het Rouwcafé wordt dit jaar in principe 4 keer gehouden. Is er behoefte aan meer bijeenkomsten of komt er input vanuit de bezoekers, dan is daar ruimte voor. „Het zou heel mooi zijn als er meer uit voort komt. Ons doel is om een soort platform te creëren op lokaal niveau, waar mensen elkaar vragen stellen of in gesprek gaan. Misschien ontstaan er zo zelfs wel vriendschappen.”

Vanuit haar werk als uitvaartverzorger merkt Annerie Kremer dat nabestaanden op specifieke momenten graag mensen om zich heen hebben. „Vooral alleen eten valt soms zwaar. Of de donkere winteravonden. Vrienden en familie begrijpen dat, maar iemand die dit verlies ook kent weet écht hoe dat voelt. Diegene kan op zulke momenten van grote waarde zijn. Niet alleen door een luisterend oor te bieden, ook door er gewoon te zijn. Rouwen is niet altijd alleen maar zwaar.”

Verlies

Het Rouwcafé is er voor mensen die rouwen in de breedste zin van het woord. „Vaak denken we aan de nabestaanden van een overledene, maar ook mensen die hun baan zijn verloren, waarvan de partner langdurig ziek is of de kinderen uit huis gaan. Ook dan verandert je leven en neem je afscheid.”

Tijdens de eerste bijeenkomst, op 21 januari, zijn Gerja Lakke en Ardi Reinders te gast. Gerja is psychosociaal therapeut. Ze neemt de bezoekers mee in de wereld van rouw en bespreekt de verschillende fasen: herkennen, erkennen, loslaten en verder gaan. Ardi heeft vorig jaar haar man verloren en vertelt hoe zij deze periode heeft ervaren. Belangstellenden hoeven zich niet aan te melden en kunnen vrijblijvend deelnemen. Het Rouwcafé begint om 19.30 uur.