USV is meer dan alleen voetbal

Nieuwleusen - Vier USV’ers zijn woensdagavond op de 90ste verjaardag van de Nieuwleusense voetbalvereniging tijdens een buitengewone algemene ledenvergadering gehuldigd.

Bestuurslid Bert van Lente is benoemd tot erelid en Henna Kragt, Sieme Harreveld en Hans Wink zijn nu lid van Verdienste.

Voorzitter Michiel Smudde stelde over de inzet en betrokkenheid voor de vereniging van Bert van Lente’: „Twee vragen hoor je hier altijd; ‘is Bert er ook’ of ‘wanneer komt Bert terug?’” Mark Altena van de KNVB overhandigde Van Lente de zilveren speld. Hij prees ook de inzet van Van Lente en noemde hem een voorbeeld voor anderen. “Je doet het niet uit eigen belang maar voor de club en je wil iets betekenen voor je naaste.” Van Lente is bijna 50 jaar lid van de vereniging en voetbalde 238 wedstrijden in de hoofdmacht, was verder scheidsrechter en is al 20 jaar bestuurder bij de vereniging. Nu beheert hij de portefeuille accommodatie.

Ook voor de drie nieuwe leden van verdienste waren er lovende woorden van de voorzitter.

Michiel Smudde nam de aanwezige leden in vogelvlucht, ondersteund met beelden, met powerpoint mee door de 90-jarige historie van de vereniging. Hij startte met de eerste kampioensfoto uit 1933. Centraal voor alle onderwerpen was de grote mate van betrokkenheid en hulpvaardigheid van de leden bij het uitvoeren van activiteiten binnen de vereniging of verbeteren van de accommodatie. Aan de orde kwamen onder meer het onderkomen aan de Paltheweg en de oprichting van een supportersvereniging in 1974. Natuurlijk kwam ook het gouden jaar 1980 van de vereniging ter sprake. Een jaar waarin het huidige clubgebouw werd gerealiseerd en het eerste en tweede elftal kampioen werden. Ook het Henk Wink-court werd genoemd.

Derde helft

Smudde benadrukte dat de vereniging meer is dan alleen voetbal. Over de kop in een regionale krant over het 90-jarige bestaan: ‘USV blinkt uit in de derde helft’, waarop hij door leden was benaderd en of dit wel echt handig was stelde hij: „Zijn wij niet uitstekend in het vieren van de derde helft en draait het binnen onze club niet om de gezelligheid en saamhorigheid?”

Hij legde uit dat de vereniging door het landelijke ouderenfonds is benaderd om te komen tot een modelvereniging die ook activiteiten voor senioren gaat bedenken en ontplooien. De Derde Helft is een project van het ouderenfonds in de strijd tegen eenzaamheid onder ouderen in Nederland.

Smudde tot slot: „USV is 90 jaar een club van vallen en opstaan, van heen en weer, van lachen en huilen, van winnen en verliezen, maar boven alles een club van blauw en witten.”