Ondernemen in Meppel: Christiaan Kodde
Door Christiaan Kodde

Let op: geld sparen kost geld!

Het zou zomaar eens de nieuwe slogan kunnen worden. Als eerste van de drie grootbanken heeft de ABN AMRO Bank deze week de spaarrente verlaagd naar 0 procent. De overige drie (ING Bank, Rabobank en SNS Bank) zullen spoedig volgen lijkt me. De invoerdatum is 1 april 2020 en van een vroege grap op die datum lijkt toch echt geen sprake te zijn.

Bij bedragen vanaf 2,5 miljoen dient de spaarder bij de ABN AMRO Bank 0,5 procent rente te betalen. Dit percentage is niet geheel toevallig het rentetarief dat de banken moeten betalen aan de Europese Centrale Bank (ECB) voor het stallen van gelden daar.

De belegger kijkt steeds vaker naar alternatieven voor spaartegoed, waarbij met name vastgoed als een aantrekkelijk alternatief wordt beschouwd. Inmiddels blijkt ongeveer 10 procent van de woningmarkt in Nederland zelfs al in handen te zijn van beleggers.

Menig burger heeft te maken met rente. Bijvoorbeeld hypotheekrente, spaarrente en belastingrente. Belastingrente wordt veelal in rekening gebracht op aanslagen Inkomsten- en Vennootschapsbelasting. Deze rentetarieven zijn fors: respectievelijk 4 en 8 procent. De Belastingdienst is hier duidelijk over: ‘Belastingrente is een vergoeding voor gemiste rente’. Deze definitie klopt echter geheel niet. De Belastingdienst ontvangt immers nagenoeg geen rente en zal tegenwoordig zelfs rente moeten betalen om gelden te kunnen stallen. Echter, zoals zo vaak bij regelgeving die de schatkist raakt: volstrekt onrechtvaardig maar het levert simpelweg te veel geld op. In dit geval zelfs honderden miljoenen op jaarbasis.

In het verleden kon de belastingrente nog als spaarrente worden gebruikt. Er werd dan rente vergoed op een belastingteruggave. Hier is de Belastingdienst helaas jaren geleden al van afgestapt. Tegenwoordig dus alleen het zuur en niet het zoet.

De belastingrente is overigens te voorkomen door tijdig de aangifte in te dienen of de Belastingdienst tijdig te verzoeken om een voorlopige aanslag op te leggen. Vanwege diverse omstandigheden is dit echter niet altijd mogelijk.

Het zou me niet verbazen als de rechter zich nog eens uitlaat over het onrecht dat belastingrente heet. Het was ook de rechter die oordeelde dat een rendement van 4 procent in box 3 niet reëel en dus onrechtvaardig is. Dat stelsel in box 3 is hierdoor inmiddels door de overheid aangepast.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!