Historische schepen vervangen vissen in de Meppeler grachten

Meppel - In het grachtenwater tussen de Keizersgracht en de Heerengracht drijven sinds zaterdag historische schepen.

De ‘vissen’ in de grachten van Meppel, die ietwat gehavend waren, zijn zaterdag vervangen door historische schepen, om het maritiem verleden van Meppel uit te beelden. „De kosten van deze operatie overstegen echter onze financiële mogelijkheden”, legt buurtbewoner Hans Geurts uit. „Gelukkig hebben we een aantal sponsors gevonden om een flinke bijdrage te leveren. Het Waarborgfonds, Burgerweeshuis en Onderhoudsbedrijf Jan Jurjens. Uiteindelijk zijn er 6 schepen geselecteerd, welke zijn getekend en uitgesneden in roestvast staal door de firma Jurjens.”

Zaterdag hebben buurtbewoners de schepen te water gelaten. Er is een omschrijving van de schepen te lezen op tekstborden aan de kade. Ook kunnen geïnteresseerden middels een QR-code nadere informatie lezen over de betreffende schepen. Zij worden dan doorverwezen naar de website www.heerengracht-keizersgracht.nl.

Fonteinen, kerstbomen en vissen

Dit deel van de gracht is in de wintertijd aangekleed met drijvende fonteinen en kerstbomen. De rest van het jaar sieren andere objecten de gracht; de laatste paar jaar waren dit vissen. Deze vissen zijn beschilderd met afbeeldingen van bekende kunstenaars zoals Gustav Klimt en Andy Warhol. Dit alles is een buurtinitiatief, bedoeld om de sfeer rondom de gracht te verhogen. De kosten hiervan worden gedragen door de bewoners van de Keizersgracht, Heerengracht en Kromme Elleboog.