Oudste man van Staphorst is op 100-jarige leeftijd overleden

Staphorst - De oudste man van de gemeente Staphorst, Klaas de Haan (100), is vrijdag in woonzorgcentrum De Berghorst overleden.

De Haan, oud-Rouvener, kwakkelde de laatste maanden met zijn gezondheid. De laatste weken ging hij hard achteruit en vrijdagmiddag overleed hij. Op 2 juli vorig jaar vierde hij zijn honderdste verjaardag. Behalve last van zijn voet, mankeerde hem toen nog niet zoveel. De familie van De Haan laat weten verdrietig te zijn, maar bovenal dankbaar dat Klaas zo oud mocht worden en bijna tot op het laatst redelijk gezond.

Bekend echtpaar

Klaas de Haan en zijn vrouw Jantje – zij overleed ruim elf jaar geleden – waren een bekend echtpaar in Rouveen. Ze waren 36 jaar lang het kostersechtpaar van de gereformeerde kerk vrijgemaakt in Rouveen. Ze deelden lief en leed met de kerkelijke gemeente en het fijne was dat Klaas en zijn vrouw Jantje het samen deden.

Klaas kwam van de boerderij in Rouveen. Een kleine keuterboer met een stuk of acht koeien. Zijn vader overleed in 1918 aan de Spaanse griep. Zijn moeder was toen zwanger van hem. Er kwam een stiefvader en zodoende kreeg Klaas een zus en een broer.

Dieptepunt in het leven van Klaas was het overlijden van zijn vrouw Jantje. Het paar was 63 jaar getrouwd. „Ondanks het verlies werd ik gesteund door God. Ik voelde kracht en troost”, zei Klaas op zijn honderdste verjaardag. „Mijn vader verlangde naar God”, zegt zijn zoon die ook Klaas heet.

Oudste man en vrouw

De oudste man van Staphorst is nu Harm Timmerman. Hij werd begin december vorig jaar 100 jaar. Timmerman, doorgaans met pet en pijp, is een bekende persoon in de gemeenschap. Veertig jaar lang ging hij op pad om koeien en varkens bij de boeren thuis te slachten, net als zijn vader en grootvader. Bekend is hij ook om het fraaie houtsnijwerk dat hij maakte.

De oudste vrouw van Staphorst is Jannetje Venema. Zij hoopt 31 juli van dit jaar 106 jaar oud te worden.