Koffietafel bij ABE wordt uitgebreid

Havelte - ‘Koffie & Welzijn, gewoon bij ABE’ wordt uitgebreid. Naast vrijwilligers van Stichting Welzijn MensenWerk (WMW) en Zorgcollectief Zuidwest-Drenthe (ZZWD) schuift voortaan aan de koffietafel ook een vrijwilliger aan van Zorggroep Noorderboog.

De vrijwilligers helpen wekelijks op verzoek klanten van supermarkt Albert Heijn Abe Brouwer met onder meer vraagstukken op het gebied van zorg en welzijn. Klanten kunnen ook gewoon voor de gezelligheid een kopje koffie drinken met de vrijwilligers. Volgens bedrijfsleider Jeroen Schakelaar is Albert Heijn Abe Brouwer een lokaal betrokken organisatie en een belangrijke sociale omgeving in Havelte en omgeving, gewoon bij ABE. „Elkaar ontmoeten en informatie delen in de supermarkt, het gebeurt dagelijks", zo zegt hij. En daarbij valt te denken aan klanten die aan de koffietafel informatie delen als: „Ik maak me zorgen over de verminderde zelfstandigheid van mijn oude buurvrouw. Eigenlijk zou er eens iemand van een lokale zorginstantie een kijkje bij haar moeten nemen." Of „Mijn man wordt zo vergeetachtig, welke mogelijkheden zijn er voor ons om hiermee te leren omgaan?" En daarnaast zijn er allerlei vragen die op tafel komen als: „Wat zijn de kosten van allerlei vormen van zorg of voorzieningen?" en „Wat is de beste voorziening om zelfstandig het juiste pad te vinden naar een oplossing van een sociaal probleem."

Het idee om de bestaande koffietafel een extra functie in de supermarkt te geven, ontstond in 2018 na signalen die de supermarktmedewerkers van AbBE kregen tijdens het rijden met de zogenaamde Ouderenbus. Met deze bus worden elke dinsdag ouderen van huis opgehaald en na het doen van de boodschappen weer thuis afgezet. „Onderweg hoor je mooie en oude verhalen, maar ook vraagstukken waarmee ze worstelen. Daar moesten wij iets mee doen. Daardoor is "Koffie & Welzijn, gewoon bij ABE ontstaan", zo zegt Jeroen die vervolgt: „En omdat onze winkel een plek is in ons dorp waar mensen zich thuis voelen, waar het vertrouwd is, is dit een mooie plek om hulp en gelijk een stukje gezelligheid te bieden." Het startsein voor ‘Koffie en Welzijn, gewoon bij ABE’ werd in het voorjaar van 2019 gegeven door wethouder Jelle de Haas. Hij deed dit samen met Susanne van Nuil van de Gemeente Westerveld, in het bijzijn van alle betrokken partijen.

De ‘Koffie & Welzijn-koffietafel’ vindt elke donderdag van 10.00 tot 11.30 uur plaats.