Nieuw initiatiefvoorstel voor Muziekcentrum Westerveld in de maak

Diever - Wanneer de raad over twee weken in de debat gaat over het muziekonderwijs in Westerveld, ligt er een nieuw initiatiefvoorstel op tafel. VVD en DSSW-SW die een initiatiefvoorstel over het muziekonderwijs hadden ingediend, zagen ook wel in dat het voorstel dat nu op tafel lag iets tekort door de bocht was.

VVD en DSSW-SW proberen Muziekcentrum Westerveld , volgens beide partijen een belangrijke voorziening in de gemeente, te behouden. Eigenaar Michiel Gerringa van de commerciële muziekschool in Dieverbrug kondigde onlangs aan te stoppen. De VVD en DSSW-SW vragen zich af of de gemeente niet een rol kan spelen om het muziekcentrum voor de gemeente te behouden.

Het muziekonderwijs dat al jaren door de gemeente financieel gesteund wordt, is in handen van Scala Centrum voor de Kunsten in Meppel. Zij verzorgen dit onder meer in samenwerking met het basisonderwijs in Westerveld. Tot grote tevredenheid van het onderwijs, zo bleek dinsdag uit het betoog van twee vertegenwoordigers van het Westerveldse basisonderwijs. In tegenstelling tot Scala krijgt Muziekcentrum Westerveld geen subsidie. Er is nu discussie waarom dat niet zo is. Er zijn partijen die vinden dat het commerciële muziekcentrum dat in Dieverbrug gevestigd is, wel degelijk een verrijking is voor het cultuuraanbod in Westerveld en daarom ook subsidie zou moeten krijgen. Voor eigenaar Michiel Gerringa van Muziekcentrum Westerveld is dat van belang om door te gaan. Komt er een structurele oplossing, dan is hij bereid om na te denken om zijn besluit om te stoppen terug te draaien.

Thijs Torreman, directeur-bestuurder van Scala in Meppel, bood dinsdagavond opnieuw aan om met Michiel Gerringa in gesprek te gaan over samenwerking. Hij is van mening dat een stand-alone muziekcentrum is niet meer van deze tijd is. Zijn organisatie biedt in vijf gemeenten diensten aan en is volgens de directeur veel efficiënter. Torreman wil best in gesprek met Muziekcentrum Westerveld om te bekijken waar zij dingen samen zouden kunnen doen.

Nu de voor- en tegenstanders van een eventuele subsidie voor Muziekcentrum Westerveld aan het woord zijn geweest, is het de beurt aan de raad. Zij gaan over twee weken in debat over een aangepast initiatiefvoorstel van VVD en DSSW-SW. Volgens Alfred Schoenmaker van DSSW-SW gaat het niet om heel grote aanpassingen. ‘We hebben alleen na alle inspraakreacties wel ingezien dat ons huidige voorstel iets tekort door de bocht is geweest. We hopen in ieder geval dat we bereiken dat we een belangrijke voorziening als het Muziekcentrum Westerveld kunnen helpen te blijven bestaan.’


Gerelateerd nieuws