Grote behoefte aan Rouwcafé: volle bak

Meppel - Zo’n 50 mensen kwamen dinsdagavond naar het eerste Rouwcafé in Stadscafé Oasis. Dat betekent niet alleen dat de gereserveerde ruimte volledig gevuld was, sommige mensen namen plaats op de wenteltrap of de verdieping boven de serre.

Psychosociaal therapeute Gerja Lakke en ervaringsdeskundige Ardi Reinders vertelden wat rouw betekent en hoe mensen daar op verschillende manieren mee om kunnen gaan. Gerja en Ardi kennen elkaar van de tijd dat Ardi’s man Bert in coma lag. „Ardi kwam bij mij omdat ze op dat moment eigenlijk al aan het rouwen was en vroeg me hoe ze dat moest aanpakken”, zei Gerja. „Ik ben veel op pad gegaan. Praatte met mijn dochters en nodigde mezelf soms uit om even langs te komen als ik daar behoefte aan had. Maar ik vind het ook fijn om stil te staan bij het afscheid. We hebben een deken laten maken van Berts kleren en ik heb heel veel foto’s, waar ik graag en veel naar kijk”, vertelde Ardi.

Het publiek luisterde aandachtig en sommige mensen knikten. „Ik vind het juist fijn om naar bijeenkomsten te gaan, waar ik voorheen ook met mijn man naartoe ging”, zei een vrouw. „Op die momenten is hij een beetje bij me.” „Het kost mij juist moeite om er alleen op uit te gaan”, reageerde een man. Ook het contact met andere mensen in een periode van rouw is voor mensen verschillend.

„Sommige mensen vroegen wel hoe het met me ging, maar wilden eigenlijk het antwoord niet horen. Dan zei ik maar gewoon dat het goed ging”, vertelde iemand. „En soms wil je je verhaal ook gewoon even niet vertellen”, vulde een ander aan. Dat er behoefte was aan een Rouwcafé, bleek wel uit de opkomst en reacties. De volgende bijeenkomst is op 14 april, ook bij Oasis.