Ondernemen in Meppel: Judith Veldhuis-Lampe
Door Judith Veldhuis-Lampe

Even melden

Sapje BV is een bedrijf in vruchtensappen. Medewerker Henk werkt al wel een tijdje in de fabriek. Sinds een jaar is hij bevorderd tot operator. Hij mag – naast de gebruikelijke taken – nu ook in de productieruimte monsters nemen uit de tank en het proces controleren. Een mooie taak.

In mei worden opeens scherven van hard plastic in een filter van de tank gevonden. Een plastic maatbeker waarmee monsters worden genomen ontbreekt op de plank. Dat is een probleem, en Henk had die dag dienst. Manager Tine ging het gesprek aan met Henk: wat is er gebeurd? Hygiëne is heel belangrijk in de voedselindustrie, en plastic in limonade kan gevaarlijk zijn.

Fouten maken is menselijk, maar dan moet dat wel gemeld worden zodat erger voorkomen kan worden. Bovendien is hierdoor een flinke schadepost ontstaan van 40.000 euro.

Sapje BV wil weten hoe dit heeft kunnen gebeuren. Maar Henk draait er wat omheen; hij weet eerst van niks, of in ieder geval niet zeker. In een tweede gesprek zegt Henk vervolgens dat hij mogelijk niet bij kennis was. Tine begint zich nu echt zorgen te maken: niet bij kennis? Tijdens het werken? In weer een ander gesprek geeft Henk toe dat hij wel had gemerkt dat een maatbeker ontbrak. Tine weet niet wat ze hoort: wel merken dat iets mis is, en dan toch niets melden? Dat is toch totaal onverantwoord?! Henk wordt op staande voet ontslagen.

Nu weet Henk dat een collega eerder ook een soortgelijke fout maakte, en die collega werd niet ontslagen. Het niet volgen van hygiëneregels hoeft niet meteen zo zwaar te worden bestraft. Hij legt de zaak dus voor aan de rechter, want dit is erg oneerlijk allemaal.

De rechter vindt dat Henk veel wisselende verklaringen over het incident heeft afgelegd. Het ging Sapje BV er immers niet om dat de maatbeker in de tank was gevallen, dat kan gebeuren, maar dat Henk daarover had gezwegen. Bovendien vertelde Henk op de zitting dat hij wist dat als een maatbeker in een tank valt, dit grote gevolgen voor de voedselveiligheid en de installatie kan hebben.

Het leverde al met al een ernstige vertrouwensbreuk op die een ontslag op staande voet rechtvaardigde, zo oordeelde de rechter. Het gevolg: Henk bleef zonder werk en kreeg geen enkele vergoeding.