Skeelerklim is dit jaar op woensdag 29 april

Steenwijk - De Skeelerklim van Steenwijk zal dit jaar worden verreden op woensdagavond 29 april. Het zal voor het 36e achtereenvolgende jaar zijn, dat de toppers uit het skeelerpeloton naar Steenwijk komen.

De competitie om de KNSB Marathon Cup telt dit keer 10 wedstrijden en begint op Tweede Paasdag (13 april) in Heerde.

Steenwijk is de derde wedstrijd in de competitiereeks, die met een finale in Otterlo wordt besloten. Nieuw zijn koersen in Gouda, Arnhem en Amersfoort. Steenwijk is de oudste skeelerwedstrijd van ons land. In 1985 triomfeerde Dries van Wijhe, op de erelijst van winnaars gevolgd door ‘grote namen’ als onder meer Henri en René Ruitenberg, Erik Hulzebosch, Arjan Smit, de Belg Bart Swings, Crispijn Ariëns, Ingmar Berga en 6-voudig winnaar (en recordhouder) Gary Hekman. De afgelopen twee jaren was Hekman ongenaakbaar en in 2016 veroverde de huidige Nederlandse kampioen bij de marathonschaatsers de Europese titel.

Bij de dames staan eveneens toppers op de erelijst, zoals Jenita en Gretha Smit, Elma de Vries, de Italiaanse Francesca Lollobrigida en Manon Kamminga. Vorig jaar zegevierde Marijke Groenewoud, die afgelopen donderdag op de Weissensee de Aart Koopmans Memorial wist te winnen. Datzelfde deed Hekman bij de heren.

De bedoeling is om op het bekende 2400 meter lange parcours Gagelsweg-Schansweg-Meppelerweg na een wedstrijd over 25 km voor dames een marathon (ruim 42 km) te houden voor de heren. De laatste jaren is sprake van een sterke internationale bezetting.