Gezin dat aan N855 bij Lhee woont, laat na crash van vrachtwagen aarden wal aanleggen rond tuin

Langs een bocht in de Spieregerweg, tussen Dwingeloo en snelweg A28, is de afgelopen weken een opvallende aarden wal verschenen. Die moet het gezin op nummer 5 beschermen tegen nog méér verkeer dat onverhoeds de tuin in dendert.

Wat is dat opeens, vroegen passerende automobilisten op de Spieregerweg zich de laatste tijd af. In een lange, doorgaande bocht ter hoogte van Lhee is de voorbije weken een forse aarden wal opgetrokken. Hij is zo’n vijftig meter lang en grofweg een meter hoog. Achter de wal ligt de tuin van de woning op Spieregerweg nummer 5.

Het woonhuis is van Freek en Saskia van Iersel. Sinds een jaar ongeveer woont het stel hier. Ze hebben twee dochtertjes: het oudste kind is bijna vijf jaar, het jongste amper vijf maanden oud. De Van Iersels hebben dit najaar een aannemer opdracht gegeven de aarden wal aan te leggen. ,,Omdat we niet willen dat er nóg eens verkeer de bocht uitvliegt en bij ons de tuin inrijdt”, legt Freek uit.

Doodsangsten bij crash vrachtwagen

Half november stond het gezin doodsangsten uit toen een trucker, rijdend in de richting van de A28, in deze bocht de macht over het stuur verloor. ,,Die vrachtauto raakte van de weg, schoot bij ons door de heg en kwam uiteindelijk met een hoop kabaal een meter van onze gevel tot stilstand. Het is dat de chauffeur de tegenwoordigheid van geest had om op het laatste moment het stuur nog een keer om te gooien. Het was ’s avonds en precies achter dat stukje muur lag onze jongste, die toen drie maanden was, te slapen.”

Wonder boven wonder raakte niemand gewond, ook de chauffeur niet. De rode Scania met oplegger kon worden weggesleept. Toen het de volgende ochtend licht werd, bleek de tuin in een woestenij veranderd. Saskia van Iersel: ,,Onze kinderen zijn daar ook geregeld. Je moet er niet aan denken dat zoiets nóg eens gebeurt en zij op dat moment in de tuin aan het spelen zijn.”

Die kans is niet denkbeeldig, vult haar man aan: ,,We hebben vernomen dat in 2011 ook al eens een bus hier de bocht uitvloog. Die is toen wél de gevel in gereden.”

‘Provincie stuurde modelletje voor wal’

De Van Iersels kozen geen halve maatregelen. De tuin moest worden hersteld, maar ze besloten het daar niet bij te laten. De circa 3500 vierkante meter grond rond het huis pacht het gezin van Staatsbosbeheer. De Spieregerweg, oftewel de N855, is een provinciale weg.

Freek: ,,Staatsbosbeheer stemde in met de aanleg van een aarden wal. De provincie heeft goed meegedacht en ons een modelletje gestuurd voor een adequate wal.”

Woordvoerder Hans Alting van Staatsbosbeheer bevestigt desgevraagd dat de grondeigenaar groen licht heeft gegeven voor de wal. ,,In het belang van de veiligheid en de gemoedsrust van deze mensen.”

Het aarden bouwwerk is inmiddels af. Binnen afzienbare tijd volgt nog beplanting om de wal een aardiger aanzicht te geven. Als alles klaar is, is de bankrekening van de Van Iersels wel duizenden euro’s lichter, licht Freek toe: ,,De totale kosten zijn zo’n 8000 euro. Het transportbedrijf is aansprakelijk gesteld, maar de verzekering vergoedt alleen het herstel van de tuin.”

‘80 per uur is hier ongepast’

De Spieregerweg is een doorgaande route, toch vindt hij het ongepast dat het verkeer er 80 per uur mag rijden, ook in onoverzichtelijke bochten als die waarin hij met zijn gezin woont. ,,De weg gaat ook nog eens dwars door de natuur van het Dwingelderveld heen. Tel daarbij op dat het verkeer op deze weg de laatste jaren alsmaar drukker is geworden.”