Koolmezen moeten zwembad helpen tegen overlast eikenprocessierups

Balkbrug - Om de overlast van de eikenprocessierups tegen te gaan heeft het Heuveltjesbosbad zaterdag een tiental nestkastjes opgehangen. De kastjes zijn bedoeld voor de koolmezen, een natuurlijke vijand van de processierups.

„Gelukkig viel de overlast vorig jaar nog wel mee”, zegt badmeester Gradus Hagel, „maar zodra mensen een nest van de processierups zien, begint het direct te kriebelen.”

Dat de overlast beperkt bleef, is volgens voorzitter Luc Smink mede een gevolg van het feit dat de bomen op ruime afstand van de baden staan. „Maar dat weerhoudt ons er niet van om dit jaar maatregelen te treffen. Vorig jaar hebben we een biologisch bestrijdingsmiddel gebruikt. Dit jaar hopen we de eikenprocessierups aan te laten pakken door de koolmezen.” Om de vogels een onderkomen te geven in het Heuveltjesbos heeft het zwembad tien nestkastjes gekocht bij Werkplaats De Nieuwe Weg uit de Vinkenbuurt. „Ideaal lokaal”, zegt Smink.

Duchenne Parent Project

Werkplaats De Nieuwe Weg, voor mensen met een handicap en afstand tot de arbeidsmarkt, heeft dertien beroepsafdelingen waaronder hout. Op die afdeling worden nestkastjes gemaakt. Een deel van de opbrengst van de verkoop gaat naar het Duchenne Parent Project dat onderzoek doet naar medicatie en behandeling om mensen met Duchenne een beter en langer leven te kunnen bieden. „Het is een win-winsituatie”, vervolgt Smink, „want op De Nieuwe Weg werken ook drie jongeren die zelf de spierziekte Duchenne hebben. Wij hopen de overlast van de eikenprocessierups dit jaar te kunnen beteugelen en zijn blij met de samenwerking met De Nieuwe Weg.”