Voorzet
Door Flip Vellinga

De geest is niet altijd sterker dan het lichaam

Het zijn zware tijden voor de technische staf en de spelers van MSC-Amslod. Nu bekend is geworden dat de club na 110 jaar de stekker uit het prestatieve voetbal op zondag trekt, hoeft er in de weekenden geen blik meer op Teletekst pagina 897 te worden geworpen. De stand op de ranglijst doet er immers niet meer toe. MSC is bezig aan een afscheidstournee in de hoofdklasse.

Tijdens een interview met trainer Berry Zandink werd duidelijk dat het besluit van het bestuur iedereen rauw op het dak is gevallen. Natuurlijk waren er signalen dat er iets speelde, maar de radicale koerswijziging heeft er behoorlijk ingehakt. In gesprekken hebben trainers en spelers afgesproken er de komende maanden het beste van te maken, maar het heilige vuur is verdwenen.

Onwerkelijk

Nadat het nieuws bekend was geworden, werd met 5-0 verloren van Be Quick 1887 en op eigen veld met 1-6 van Quick’20. Zandink heeft echter niet overwogen om de handdoek in de ring te werpen. Dat zit niet in zijn karakter. Hij vindt de ontstane situatie ‘vervelend’ en ‘onwerkelijk’, maar vindt dat de spelers elkaar juist nu niet in de steek mogen laten. Dat is een nobel streven, maar de praktijk is helaas een stuk weerbarstiger. Het ultieme doel dit seizoen was handhaving. Nu blijven er slechts subdoelen over. Dat doet wat met de intrinsieke motivatie van een speler.

Niet te benijden

Zandink is van mening ‘dat teammaatjes elkaar onder deze moeilijke omstandigheden moeten helpen’. Een aantal MSC’ers kan de komende periode immers ook gebruiken om zich in de kijker te spelen. Maar wanneer een individueel belang groter wordt dan het teambelang gaat dat onherroepelijk ten koste van de prestaties.

Zandink is daarom niet te benijden. Hij zal er elke zondag in de wedstrijdbespreking weer op hameren dat zijn ploeg de sportieve verplichtingen moet nakomen, maar hij weet ook dat de moed zijn spelers in de schoenen zinkt na elke tegengoal. De geest is niet altijd sterker dan het lichaam.

Respect

Nog tien wedstrijden, dan kan het boek dicht. Het einde van een tijdperk. Respect voor Berry Zandink hoe hij met de situatie omgaat. Hij blijft ook onder de huidige omstandigheden zoeken naar aanknopingspunten, verbijt de teleurstelling en probeert in ieder geval ‘de spirit erin te houden’. Dat is reuzeknap: leiderschap tonen en positief blijven in moeilijke tijden. Meppel raakt niet alleen een zondaghoofdklasser kwijt, maar ook een gedreven vakman. Deze ambassadeur verdient een passend afscheid.