Skoda ontwikkelt en viert feest

Autoproducenten moeten meerdere ballen in de lucht houden. Het 125 jaar jonge Skoda telde afgelopen jaar naarstig de productie-aantallen met als resultaat een record. Onlangs werd de nieuwe Octavia geïntroduceerd en het merk liet weten verlichting in autostoelen te gaan toepassen.

Skoda heeft de nieuwe Octavia en Octavia Combi onthuld. De bestseller van het merk is langer (22 millimeter) en breder (15 millimeter) dan zijn voorganger, heeft een nog ruimere kofferbak en ligt qua design helemaal in lijn met de actuele designtaal van het merk. Het nieuwe interieurconcept combineert de voor Skoda bekende ruimte met een vernieuwde ergonomie, kwalitatieve materialen en vele Simply Clever-features. De vierde generatie omvat een breed motorengamma met keuze uit benzine en CNG en hij is er als plug-in hybrid en mild-hybrid.

Record

Wellicht lonkt er weer een nieuw record met de nieuweling. Met 910.000 nieuwe Skoda’s realiseerde de Tsjechische autofabrikant in 2019 een productiestijging van 2,25 procent ten opzichte van 2018. De Octavia, Skoda’s bestseller, was in zijn eentje goed voor 260.000 auto’s. In 2020 luidt Skoda een nieuw tijdperk in. Dit jaar start namelijk de serieproductie van de eerste Skoda op het modulaire MEB-platform voor elektrische auto's in de fabriek in Mladá Boleslav.

125-jarig bestaan

Het is niet alleen feest omdat er een nieuwe Octavia is of dat er flinke omzetcijfers zijn. Skoda Auto viert dit jaar het 125-jarig bestaan en het is 115 jaar geleden sinds het bedrijf met de productie van auto’s begon. „Skoda Auto is één van de vijf oudste autofabrikanten wereldwijd die vandaag-de-dag nog volop actief zijn”, weet CEO Bernhard Maier. „Lef en de vindingrijkheid van de twee oprichters, Václav Laurin en Václav Klement, vormen de basis voor dit succesverhaal. Tegelijkertijd zijn het de kernwaarden, die voor onze onderneming als leidraad dienen op weg naar een veelbelovende toekomst. ‘Strategy 2025’ stippelt voor ons die route uit, om Skoda Auto te transformeren van een autofabrikant in een ‘Simply Clever-onderneming met de beste mobiliteitsoplossingen’.”

Dertig nieuwe modellen

Skoda blijft zich focussen op e-mobility. De onthulling van de VISION iV-productieauto in de eerste helft van dit jaar is daarvan het bewijs. Daarmee markeert het 125-jarig bestaan van de onderneming tevens het begin van een nieuw tijdperk: deze volledig elektrische SUV is namelijk de eerste auto van Skoda, die is gebaseerd op het elektrische MEB-platform van de Volkswagen Groep. Als onderdeel van het aanhoudende productoffensief introduceert Skoda in de periode tot eind 2022 dertig nieuwe modellen, waarvan er meer dan tien gedeeltelijk of geheel elektrisch zullen zijn.

Ananasbladeren

Milieu speelt een grote rol. De interieurontwerpers van Skoda denken na over de volgende stap in het interieur: bekleding van ananasbladeren en stoelen die oplichten in het donker. De creatieven spotten in de huidige markt vier ontwikkelingen: de vraag naar natuurlijke materialen neemt toe, er is een fascinatie voor moderne technologie (zoals de Virtual Cockpit), duurzaamheid en recycling zijn essentieel en veel mensen zijn dol op de combinatie van functionaliteit en sportiviteit.

3D printen

Interieurontwerper Stefan Webelhorst werkt elke dag met vormen, stoffen en materialen. Hij voorziet een toekomst waarin natuurlijke materialen een veel grotere rol spelen. Interieurs met wol en linnen op de stoelen en hout op het dashboard. „We zijn aan het proefdraaien met het 3D-printen van materialen”, vertelt Stefan. Hij gelooft dat licht een belangrijke rol gaat spelen in het interieur van de toekomst. En dan doelt hij niet alleen op sfeerverlichting, licht zal ook zijn weg vinden naar de materialen die in het interieur zelf gebruikt worden. Om een voorbeeld te geven van wat hij bedoelt, wijst de ontwerper naar een stoel die zijn collega’s gemaakt hebben. De bekleding bevat led-technologie: de stoel geeft licht. Wat de toegevoegde waarde is, is niet helemaal duidelijk maar het draagt ongetwijfeld bij aan een nog sfeervoller en wellicht nog spannender Skoda-interieur.

Willem de Volder