Trouwen op zaterdag is het duurst in Staphorst: ‘Pas het aan’

Staphorst - Als de gemeenteraad een huwelijksvoltrekking op zaterdag te duur vindt, dan is ze gemachtigd de prijzen aan te passen. Dat schrijft het gemeentebestuur aan de gemeenteraad van Staphorst. Die had vragen gesteld over het enorme bedrag dat een bruidspaar moet betalen op die dag.

Trouwen op zaterdag in Staphorst is met 1.746 euro het duurste van heel Nederland. Doordeweeks is trouwen in Staphorst veel minder aan de prijs, dan betaalt een bruidspaar minder dan een derde van de zaterdagse kosten: 467 euro. Trouwen op zondag kan niet. Website www.theperfectweddingplanner.nl zocht het allemaal uit. De gemeenteraad stelde vragen over het exorbitante bedrag op zaterdag.

De archieven (voor zover te achterhalen) laten volgens het gemeentebestuur zien dat de leges voor het voltrekken van een huwelijk op zaterdag een veelvoud zijn van het tarief dat doordeweeks in rekening wordt gebracht. In de jaren 1962 tot en met 2003 lag het zaterdag tarief circa 500% hoger dan het tarief dat doordeweeks van toepassing was. Sinds 2004 circa 250%. De reden is niet duidelijk.

„Het vaststellen van de tarieven is aan de raad. Iedere gemeente is zelfstandig bevoegd de hoogte van de tarieven te bepalen. Veelal, zo niet altijd, wordt voor trouwen buiten kantooruren een hoger tarief gevraagd. Een hoger tarief buiten kantooruren bevordert het trouwen tijdens kantooruren. Dan is het voor een gemeente eenvoudiger en goedkoper te faciliteren, gelet op het beschikbaar stellen van de ruimte en het benodigde personeel”, zo laat de gemeente Staphorst weten.