Lesturgeon is klaar voor nog twee voorstellingen

Vledder - Na maanden van repeteren en de succesvolle première is de cast van toneelvereniging Lesturgeon uit Vledder klaar voor de twee laatste voorstellingen in De Tippe.

Het gezelschap is morgenavond en volgende week zaterdagmiddag nog te zien met het blijspel dat zich dit jaar afspeelt in de antiek- en brocantewinkel van de familie Aalbers.

Lesturgeon staat al sinds het voorjaar 1884 in Vledder op de planken. Dat was het moment dat in Vledder de rederijkerskamer ‘Lesturgeon’ werd opgericht. Initiatiefnemer hiervan was toenmalig hoofdonderwijzer G.M. Molenwijk. Hij zette hiermee het werk voort van ds. A.L. Lesturgeon die al eerder in 1863 was begonnen. In dit jaar werd het reciteercollege ‘Vollenhove’ opgericht, vernoemd naar predikant Joannes Vollenhove, die in 1653 de Hervormde gemeente in Vledder diende. De feitelijke oprichter van de eerste toneelvereniging van Vledder, was dus predikant Alexander Lodewijk Lesturgeon. Hij maakte zich onder meer hard voor het Drentse dialect als uitdrukkingsvorm in de streekliteratuur. De jaarlijkse uitvoeringen vonden dus ook in het dialect plaats. Een traditie die tot op de dag van vandaag nog wordt voortgezet.

De belangstelling voor de voorstellingen van toneelvereniging Lesturgeon is nog steeds groot. Elk jaar weer slaagt men er in om drie keer de theaterzaal van De Tippe tot de laatste plaats bezet te krijgen.

Volle zaal

De zaal was ook tijdens de eerste voorstelling dit jaar tot de laatste plaats bezet. Het publiek reageerde geweldig op het ‘Aalbers antiek en brocante’. “Een hilarisch stuk met onder meer koopjesjagers, eerlijke en minder eerlijke personen en familieleden die ‘problemen’ komen bespreken en ruzies uitvechten”, zo licht regisseur Arend-Jan Blomsma toe. In het blijspel zijn rollen weggelegd voor Jannie Pals-Meijeringh, Luuk Groen, Roelie Kuiper-Meijeringh, Martijn Blum, Lieneke Veenman-Bekendam, André Smink, Patrick de Haan, Marjolein Tissingh en Petra Prins.

Voor zowel de voorstelling van zaterdag als de matineevoorstelling van 8 februari zijn nog enkele kaarten te koop bij Albert Trompetter (Kreuzeveen 43) en Jannie Pals (Pr. Beatrixstraat 2) in Vledder. Daarna zijn de kaarten bij deze adressen en aan de zaal verkrijgbaar, maar vol is echt vol. Ook is het dit jaar weer mogelijk om tegen een speciaal tarief een entreekaart mét diner bij De Tippe te verkrijgen. Het diner start om 17.00 uur voorafgaand aan de avondvoorstellingen op 1 februari die om 20.00 uur begint. Op 8 februari wordt het diner geserveerd na de middagvoorstelling die om 14.00 uur start.

Reserveren is noodzakelijk en kan bij Jannie Pals: 0521-382700/06-25102019. Meer informatie: www.lesturgeon.nl.