Derde voorronde NK Metselen start in Nieuwleusen

Nieuwleusen De derde voorronde van het NK Metselen start op 10 februari in Nieuwleusen. Bij Regionaal Techniek Centrum Nieuwleusen strijden vmbo-leerlingen bouwtechniek 2 dagen lang om een plek in de landelijke finale.

De Nederlandse baksteenindustrie, sinds 1953 de onvermoeibare motor achter deze talentenjacht, wil met het kampioenschap het metselvak promoten en de instroom van jongeren naar het metselonderwijs bevorderen.

Voorrondes

Het NK Metselen kent 7 regionale voorronden van ieder 2 dagen en, een 3daagse, landelijke finale. De voorronde bij Regionaal Techniek Centrum Nieuwleusen te Nieuwleusen vindt tegelijkertijd plaats met de open dag van het regionale bouwopleidingsbedrijf aan de Grift 12.

De metselleerlingen starten hun wedstrijd op maandag 10 februari om 10.00 uur. Iedereen is op dinsdag 11 februari vanaf 13.00 uur welkom om hen aan te moedigen en later op de middag getuige te zijn van de feestelijke prijsuitreiking. De winnaar wordt om 17.00 uur gehuldigd door Han Noten, voormalig burgemeester van de gemeente Dalfsen en voorzitter van branchekoepel Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek, initiator van het NK Metselen. De winnaar doet mee aan de landelijke finale eind maart in het Brabantse Someren.

Finale

De twaalf beste deelnemers uit alle regionale voorrondes kwalificeren zich voor de landelijke finale. Tijdens dit 3daagse metselevenement nemen zij het tegen elkaar op in Someren, op locatie van de campus van het Varendonck College. De 12 daar te metselen ‘praatbankjes’ zijn naar winnend ontwerp van studenten Bouwkunde TU Delft. Na afloop krijgen de banken een permanente plek op de campus.

In een allesbeslissende eindstrijd strijden de deelnemers van woensdag 25 tot en met vrijdag 27 maart om de ‘Zilveren Troffel’. De winnaar ontvangt deze trofee uit handen van de Brabantse Gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen. Het winnen van de trofee betekent eeuwige roem, maar ook een gouden toekomst als metselaar.

Vakonderwijs

Met het organiseren van een landelijke vakwedstrijd voor leerling-metselaars promoot de Nederlandse baksteenindustrie (KNB) al sinds 1953 ononderbroken het metselonderwijs. Doel is de instroom van jonge metseltalenten te bevorderen en goed vakonderwijs te stimuleren.

Voldoende instroom is van belang op een moment dat de uitvoerende bouw kampt met een groot tekort aan vakkrachten, waaronder metselaars, terwijl er tegelijk een grote maatschappelijke opgave tot verduurzaming van gebouwen wacht.

Informatie over alle wedstrijdlocaties, het verloop van de wedstrijden en over de deelnemers, is te vinden op www.metselwedstrijden.nl.