Poepende dassen en honden verpesten voetbalplezier bij Wacker in De Wijk

Waar het op de Veluwe wilde zwijnen zijn die tuinen, bermen en sportvelden omploegen, veroorzaken in Zuidwest-Drenthe vooral dassen de overlast.

Ook daar zijn het sportvelden, weilanden en tuinen waar deze dieren naar hartenlust wroeten en graven op zoek naar emelten. Deze larven van langpootmuggen vormen het favoriete maaltje van de dassen. Daarnaast heeft zich een nieuw probleem aangediend: op het sportveld worden honden uitgelaten. De pupillen zaten zaterdag na de wedstrijd onder de hondenstront.

Hekken met stroomdraad

De voetbalvereniging Wacker De Wijk voert al jarenlang een strijd om de dassen, die leven in meerdere dassenburchten in de omgeving, te weren van het sportcomplex. Zo zijn er hekken met stroomdraad geplaatst. Daardoor is de overlast wel afgenomen, maar volgens bestuurslid van Wacker André Prent weet er af en toe toch nog een das een opening te vinden in de omheining.

Drie jaar geleden kwam de overlast tot een climax. ,,Dat waren de ergste drie weken die we gehad hebben met de dassen. We zijn elke ochtend naar het sportveld gegaan om de lichten aan te doen en hebben de radio keihard aangezet om de beesten te verjagen. Tientallen gaten die de dassen hadden gegraven, moesten we elke morgen weer dichten. Meestal was er een groot gat bij waar de dassen hun behoefte hadden gedaan. De laatste tijd valt het mee met de overlast. We hopen trouwens met de aanleg van een kunstgrasveld van de beesten af te zijn”, vertelt Prent.

Onder de hondenstront

Maar inmiddels zijn er dus andere dieren bijgekomen die het sportplezier bederven. Op het veld worden sinds enige tijd honden uitgelaten en de tientallen uitwerpselen liggen verspreid over het veld. Afgelopen zaterdag werden de pupillen van Wacker daarmee geconfronteerd toen zij voor het eerst na de winterstop een wedstrijd speelden. Ouders die langs het veld stonden, zagen tot hun afgrijzen dat hun voetballende kroost – kinderen van 6 en 7 jaar – na afloop van de wedstrijd onder de hondenstront zat.

André Prent vindt het ‘verschrikkelijk’ wat er aan hondenpoep op het veld lag. Maandagochtend is hij direct begonnen met de schoonmaak van het grasveld. ,,Ik ben ook bij omwonenden geweest om te vragen of die gezien hebben wie honden uitlaat op het sportveld. Maar we hebben nu ook maatregelen genomen om dat te voorkomen. Wij voeren elke avond controles uit om te kijken wie dat doen. Dan gaan we ergens op een plek staan om te observeren. De controles doe ik zelf samen met een aantal andere leden van de club.’’