Na Ruinen heeft nu ook Zuidwolde politiekids

Na Ruinen heeft nu ook Zuidwolde een groep politiekids. Donderdagavond werd een nieuwe groep beëdigd door burgemeester Roger de Groot. Het gaat om kinderen uit groep 7 van CBS de Heidevlinder.

Als het aan Yvonne Hooijer ligt, die namens Welzijn DeWolden het project begeleidt, komt er zeker een vervolg in Ruinerwold en de Wijk. „Per jaar moeten we even kijken wat de mogelijkheden zijn. Maar ook welke school mee wil doen natuurlijk”, zegt Hooijer.

Vorig jaar hebben twaalf leerlingen uit groep 7 van OBS ’t Oelebröd in Ruinen de training gevolgd. Zij zijn al bij verschillende activiteiten in en om Ruinen in actie gekomen. Zo hebben ze al een snelheidscontrole uitgevoerd en waren enkele politiekids aanwezig bij de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente De Wolden. De kinderen uit Zuidwolde kregen training van Sjoert Ubels, de allround medewerker van de politie in Zuidwest-Drenthe. De beëdiging in het gemeentehuis werd een groot feest, want ze hadden allemaal trotse supporters meegenomen, zoals ouders, opa’s en oma’s en broertjes en zusjes. De jeugd gaf aan er helemaal klaar voor te zijn.

Landelijk project

Bij politiekids maken kinderen kennis met het werk van de politie. Gedurende vier maanden worden ze opgeleid tot politiekid. Tijdens deze opleiding leren ze de vaardigheden van agenten. Zo wordt er bijvoorbeeld gewerkt aan conditieverbetering, mentale en fysieke weerbaarheid, samenwerken in een team en positieve groepsvorming. Na het doorlopen van het trainingsprogramma doen ze aan het eind van de opleiding een examen. Als ze hiervoor slagen, ontvangen de kinderen hun politiekidsdiploma.

Politiekids is een landelijk project en heeft zich op andere plekken al bewezen. Het project brengt de kinderen op een positieve manier in aanraking met de politie en geeft ze een kijkje in de keuken van het veelzijdige werk van de politie. Voor de kinderen is het ook waardevol omdat ze - zoals het een echte agent betaamt - gaan werken aan een goede conditie en een gezonde leefstijl. Door de politiekids leren ze nog beter samenwerken in een team.

Politiekids is een samenwerking tussen de politie, gemeente De Wolden en Welzijn De Wolden.