Kouwen organiseert 10de en laatste zangmiddag

Nieuwleusen - Hendrik Jan Kouwen (83) houdt op 1 maart in het Roode Hert van Dalfsen voor de tiende keer een zangmiddag waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat.

Dit keer is de opbrengst voor de Alzheimerstichting. „Het is de tiende en ook de laatste keer dat ik een dergelijke middag organiseer”, stelt Kouwen. „Oud worden is mooi maar niet altijd gemakkelijk. Ik word stijf, maar...”, voegt hij er direct aan toe „ik doe het met liefde. Ik doe het graag. Zie het maar zoals een ander aan sport doet. De bedoeling is dat mijn oomzeggers en zus deze jaarlijks te houden zangmiddag van me overnemen.”

Hendrik Jan Kouwen is een geboren en getogen Nieuwleusenaar en in zijn woonplaats en omstreken bekend als varkenshandelaar met een groot voorliefde voor onder meer Duitstalige muziek, en streekmuziek. Belangrijk voor hem is vooral dat het gezellig is: stemmingsmuziek. Als hij de radio thuis aan heeft staan, is die vaak op radio Continu afgestemd.

De eerste zangmiddag was een benefietbijeenkomst voor de slachtoffers in Haïti met een optreden van de in deze omgeving bekende groep de Hazeuzangers. De opbrengst was toen 500 euro. Tegenwoordig gaan de opbrengsten altijd naar de Alzheimerstichting.

Na het overlijden van zijn vrouw en zijn schoonzus, die aan deze ziekte leden, maakt Kouwen de opbrengsten over naar deze stichting. Hij laat een brief van Gerjoke Wilmink, directeur bestuurder van de Alzheimer Nederland zien, waarin ze hem bedankt voor het bedrag van 1250 euro. De opbrengst van vorig jaar.

Wilmink stelt in de brief: „De steun is hard nodig want dementie wordt een steeds groter probleem. Maar liefst 1 op de 5 mensen krijgt deze vreselijk ziekte. Nu telt ons land 250.000 mensen met dementie. In 2040 zijn dat er naar verwachting een half miljoen. Ieders steun is nodig. Door financiering van wetenschappelijk onderzoek hopen we dementie te kunnen voorkomen of te genezen.”

In de tien jaar heeft Kouwen met zijn inzet voor zangmiddagen ongeveer een bedrag van 10.000 euro ingezameld. Kouwen benadrukt dat de middagen bedoeld zijn voor jong en oud.

Op veel plaatsen in het dorp is door hem of zijn familieleden de nieuwe poster over de zangmiddag opgehangen. De middag is dit keer op zondag 1 maart in het Roode Hert en begint om 14.00 uur.

Kouwen heeft twee koren vastgelegd die op treden. Zijn eigen familiekoor het Kouwenkoor en het Piratenkoor Storm en Averij uit Steenwijk. Belangstellenden kunnen kaarten kopen bij Nico de Graaf en bij H. Runhart tel 0529-48 19 33.

 

Door Rieks Folkerts