Eten ter ere van de bevrijding in kerk IJhorst

IJhorst De Rotary Staphorst Reestland houdt op 5 mei een zogeheten Bevrijdingsmaaltijd in de protestantse kerk in IJhorst.

Rotary Staphorst Reestland wil graag aandacht schenken aan 75 jaar vrijheid in Nederland. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei organiseert veel activiteiten, waaronder Vrijheidsmaaltijden. De Rotary houdt een dergelijke maaltijd, feitelijk brunch, in de Protestantse Kerk IJhorst met als thema 'Vrijheid en onvrijheid'. Er wordt tussen 9.00 uur en 11.00 uur gegeten.

In heel Nederland worden op 5 mei Vrijheidsmaaltijden georganiseerd. Klein, groot en met lokale lekkernijen of culinaire hoogstandjes. De kern van de Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting aan de eettafel waarbij de gasten spreken over historische en maatschappelijke thema’s als vrijheid en onvrijheid. Thema’s waar je niet dagelijks bij stilstaat en waar je bij uitstek op Bevrijdingsdag aandacht aan kan geven.

Een van de voorwaarden van het Nationaal Comité is dat er een geschikte locatie is, bijvoorbeeld een plek of pand met een historische waarde. De Rotary koos de kerk in IJhorst uit en dat mocht ook. IJhorst. De kerk in IJhorst uit 1823 met een geallieerd erehof van zes gesneuvelde militairen is volgens de Rotary een treffende locatie voor een Vrijheidsmaaltijd. „Wij hopen op een divers gezelschap van jong tot oud en met verschillende geloofsovertuigingen. Enkele gastsprekers, waaronder een Syrische vluchteling, komen met interessante en historische verhalen", zegt Jan Bakker namens de organisatie.

Aan de deelname zijn geen kosten verbonden. Het staat een ieder vrij om ter plaatse een bijdrage te doneren. Deze bijdrage zal worden geschonken aan de monumentale Protestantse Kerk IJhorst.

Aanmelden kan via de website: www.rcstaphorstreestland.nl/vrijheidsmaaltijd.